Zorgorganisatie Fundament verdacht van pgb-fraude

UTRECHT/AMERSFOORT - De politie heeft woensdag invallen gedaan in een woning en kantoren in de Matthias Withoosstraat in Amersfoort en aan de Battutalaan in Utrecht. Daarbij zijn de administratie, computers en gegevensdragers in beslag genomen van het bedrijf Fundament Dragers in Zorg. Het bedrijf wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb).
Fundament is al in 2014 gestopt. De cliënten zijn overgenomen door zorginstelling Reinaerde. Fundament was gevestigd in 't Goy bij Houten en werd geleid door een echtpaar. Het bedrijf had circa honderd cliënten. Dat waren voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Ook waren er cliënten die niet konden lezen.
Het echtpaar deed de administratie voor hen. De cliënten hadden dus geen enkel inzicht in hun eigen pgb. Uit hun naam werden ten onrechte subsidies aangevraagd, waar geen of nauwelijks zorg tegenover stond.

TERUGVORDERING

Het Zorgkantoor vordert deze pgb's nu terug. Daarbij gaat het om bedragen variërend van enkele duizenden euro's tot anderhalve ton. Inmiddels heeft staatsecretaris Van Rijn aangegeven dat slachtoffers van fraude het bedrag niet hoeven terug te betalen.
Advocaat Arjan Boer uit Austerlitz behartigt de belangen van ruim zeventig cliënten. Hij zegt: "Mijn cliënten zijn erg blij dat de politie nu uiteindelijk onderzoek doet. En ik ben er als hun advocaat van overtuigd dat dit gaat helpen bij het beoordelen of zij slachtoffer zijn van fraude. En dat zij dus de gevorderde bedragen niet hoeven terug te betalen."

ONTERECHT

De voormalig directeur van Fundament ontkent tegen RTV Utrecht dat er sprake is van fraude. De problemen zijn volgens hem ontstaan door onterechte aantijgingen en tunnelvisie van het zorgkantoor.
Hij zegt dat elke euro die is gedeclareerd ook daadwerkelijk is besteed aan zorg voor zijn cliënten. Hij krijgt nog regelmatig reacties van tevreden klanten, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Advocaat: "Gaat voor mijn cliënten om bedrag van 2 tot 2,5 miljoen euro"
Verslaggever Marc van Rossum over de verdenkingen bij Fundament

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.