RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zorgorganisatie Fundament verdacht van pgb-fraude

1/3
UTRECHT/AMERSFOORT - De politie heeft woensdag invallen gedaan in een woning en kantoren in de Matthias Withoosstraat in Amersfoort en aan de Battutalaan in Utrecht. Daarbij zijn de administratie, computers en gegevensdragers in beslag genomen van het bedrijf Fundament Dragers in Zorg. Het bedrijf wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb).

Fundament is al in 2014 gestopt. De cliŽnten zijn overgenomen door zorginstelling Reinaerde. Fundament was gevestigd in 't Goy bij Houten en werd geleid door een echtpaar. Het bedrijf had circa honderd cliŽnten. Dat waren voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Ook waren er cliŽnten die niet konden lezen.

Het echtpaar deed de administratie voor hen. De cliŽnten hadden dus geen enkel inzicht in hun eigen pgb. Uit hun naam werden ten onrechte subsidies aangevraagd, waar geen of nauwelijks zorg tegenover stond.


TERUGVORDERING

Het Zorgkantoor vordert deze pgb's nu terug. Daarbij gaat het om bedragen variŽrend van enkele duizenden euro's tot anderhalve ton. Inmiddels heeft staatsecretaris Van Rijn aangegeven dat slachtoffers van fraude het bedrag niet hoeven terug te betalen.

Advocaat Arjan Boer uit Austerlitz behartigt de belangen van ruim zeventig cliŽnten. Hij zegt: "Mijn cliŽnten zijn erg blij dat de politie nu uiteindelijk onderzoek doet. En ik ben er als hun advocaat van overtuigd dat dit gaat helpen bij het beoordelen of zij slachtoffer zijn van fraude. En dat zij dus de gevorderde bedragen niet hoeven terug te betalen."


ONTERECHT

De voormalig directeur van Fundament ontkent tegen RTV Utrecht dat er sprake is van fraude. De problemen zijn volgens hem ontstaan door onterechte aantijgingen en tunnelvisie van het zorgkantoor.

Hij zegt dat elke euro die is gedeclareerd ook daadwerkelijk is besteed aan zorg voor zijn cliŽnten. Hij krijgt nog regelmatig reacties van tevreden klanten, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -