RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Familie Dascha roept hulp publiek in met documentaire

HOLLANDSCHE RADING -

De familie van de omgekomen Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading heeft een documentaire laten maken over haar laatste uren. Er wordt hulp gevraagd bij het onderzoek naar de toedracht van de dood van het het 16-jarige meisje.

Dascha werd eind november na een avondje stappen in Hilversum doodgereden door een trein in Hilversum. Het Openbaar Ministerie concludeert dat het meisje zelfmoord heeft gepleegd, maar daar gelooft de familie niets van.

"Feit is dat Dascha door de trein geraakt is en daar is overleden", zegt René Graafsma, Dascha's vader, in de video. "Maar de toedracht en de manier en de wijze waarop ze daar terecht gekomen is, en hoe haar leven uiteindelijk is beëindigd, dat blijft tot op de dag van vandaag volstrekt onduidelijk."

Graafsma hoopt dat de documentaire mensen aan het denken zet, zodat er toch nog meer informatie boven water komt over de omstandigheden waarop de tiener de dood vond. De officier van justitie heeft de zaak gesloten en dat wil Graafsma niet. "Het leven van Dascha mag niet worden afgesloten als een dossier waar een stempeltje op is gezet."


ONDERZOEK

In de documentaire worden nieuwe feiten aangehaald. Zo zegt een reiziger dat de trein niet heeft geclaxonneerd. Het zou een uur hebben geduurd voordat de hulpdiensten bij de trein aankwamen. De politie zou toen direct zijn uitgegaan van zelfdoding en geen uitgebreid onderzoek hebben gedaan.

Justitie zegt dat uit de telefoon van Dascha geen nieuwe informatie is gekomen, maar daar zetten de makers vraagtekens bij. Zo rijmt het een en ander niet met wat de politie zegt over de man met wie Dascha contact heeft gehad via apps, stellen de documentairemakers.

Verder komt de afstand die ze volgens de stappenteller op haar mobiele telefoon heeft afgelegd, niet overeen met de afstand tussen het café waar ze het laatst is gezien en de plek waar ze werd aangereden door de trein. De makers zeggen dat er een versnelling in haar stappen zit, gevolgd door een periode van 22 minuten waar ze heeft stilgestaan.


GETUIGEN

De documentaire, die is gemaakt door Kevin de Rooy en Joey Roelofs, bevat onder meer informatie van de politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Er is ook gesproken met getuigen en betrokken professionals.

De makers zeggen nadrukkelijk dat de documentaire hun bevindingen bevat, maar dat ze niet claimen de waarheid te verkondigen.
Bezoek ook:
- De documentaire op YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -