RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Werkstraffen De Kruif en Ploeg vanwege lekken informatie

1/2
UTRECHT -

Ex-politica Kathalijne de Kruif uit Maarssen krijgt een werkstraf van 100 uur voor het lekken van geheime informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester in de gemeente Stichtse Vecht. Haar partijgenoot Piet Ploeg moet een werkstraf van 60 uur uitvoeren. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdagochtend bepaald.

Volgens de rechter gaf Kruif informatie over de benoeming van de burgemeester door aan Ploeg en dat is verboden. Ploeg speelde die informatie ongevraagd door aan Rob Bats, die even medeverdachte was, maar mogelijk niet wist dat de informatie die hij kreeg uit de commissie kwam. Bats, die in Haren aftrad wegens de Project-X-rellen, werd niet de nieuwe burgemeester.

De rechtbank hield bij de uitspraak rekening met de eerdere veroordeling van De Kruif. Volgens de rechter was Ploeg "slechts medeplichtig". De ex-politica overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter.


EIS

Justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 150 uur tegen De Kruif. Ploeg kreeg dezelfde strafeis te horen. De officier neemt het ze zeer kwalijk dat ze tijdens telefoongesprekken lacherig zouden hebben gedaan over het schenden van de eed die De Kruif heeft afgelegd om niets door te vertellen.

Ook zou Ploeg met zijn vrouw hebben besproken dat hij van plan was alles te ontkennen omdat er volgens hem niets te bewijzen is. De verdachten zouden volgens het OM beter de hand in eigen boezem kunnen steken.


ARRESTATIE

De Kruif werd begin vorig jaar aangehouden. Ze was op dat moment verdachte in een andere zaak en daarom luisterde de politie haar af. De Maarssense politica heeft tijdens een gesprek met Ploeg gezegd: "We doen alles wat God verboden heeft". Volgens justitie ging dat over het lekken van informatie over kandidaten voor het burgemeesterschap van Stichtse Vecht.

In de rechtszaal werd twee weken geleden duidelijk dat De Kruif en Ploeg alle kandidaten uitvoerig hebben doorgenomen. Ook praatten ze met elkaar over de mogelijkheid dat ze werden afgeluisterd. Ploeg zei tijdens een telefoongesprek: "Tik, tik, tik. AIVD?" Waarom hij die toespeling toen maakte kon hij voor de rechter niet goed verklaren. Achteraf zei hij dat het waarschijnlijk een lolletje was en dat hij geplaagd werd door persoonlijke omstandigheden.

De Kruif en Ploeg zouden erop uit zijn geweest VVD'er Rob Bats burgemeester van Stichtse Vecht te maken. Omdat De Kruif in de vertrouwenscommissie zat, is dat strafbaar. Uiteindelijk kreeg niet Bats, maar PvdA'er Marc Witteman de bestuursfunctie.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -