"Gedragscode voor wielrenners"

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Er moet een gedragscode komen voor amateurwielrenners op fietspaden. Daarvoor pleit de grootste wielersportbond van Nederland.
Wie op een mooie zondagochtend gaat wandelen of fietsen op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug, komt ontzettend veel wielrenners tegen. De sport wordt steeds populairder, maar daar is niet iedereen even blij mee. Andere weggebruikers schrikken regelmatig van renners die met hoge snelheid passeren, vaak zonder te bellen. Vooral over het weggedrag van grote groepen wielrenners wordt veel geklaagd.

DRUK

De wielersportbond vindt dat het de hoogste tijd is voor een officiële gedragscode, ook omdat het steeds drukker wordt op de fietspaden. "De e-bike wordt steeds populairder, dus mensen blijven tot op hogere leeftijd fietsen. De fietsinfrastructuur is in de jaren vijftig en zestig tot stand gekomen, maar niet voorzien op de huidige omvang", zegt Erik Tolboom van de Nederlandse Toerfietsunie (NFTU).

KERN GEDRAGSCODE

Kern van de gedragscode is dat mensen rekening met elkaar moeten houden. "Dat betekent elkaar waarschuwen, de fietsbel gebruiken, hard rijden als het kan en de snelheid eruit halen en achter elkaar rijden als het te druk is", aldus Tolboom.

OP DE WEG

Grote groepen wielrenners ziet de bond het liefst op de weg rijden met een volgauto erbij. In België gebeurt dat al, maar politiek Den Haag lijkt er nog niet echt warm voor te lopen.

WEGKAPITEIN

De bond is ook bezig met een nieuwe opleiding tot 'wegkapitein'. Bedoeling daarvan is dat een wielrenner uit het peloton de leiding neemt om de rit in goede banen te leiden.


"Gedragscode voor wielrenners"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.