Amersfoort: 36,1 procent had rond 19.00 uur gestemd bij referendum

PROVINCIE UTRECHT - Amersfoort was een van de eerste steden in de regio waar een opkomstpercentage van 30 procent tijdens het Oekraïne-referendum werd gehaald. De stad bracht om 19.00 uur naar buiten dat het opkomstpercentage 36,1 procent was. In Utrecht stond de teller om 19.45 uur, een uur en een kwartier voor het sluiten van de stembussen, pas op 27,1 procent. Het referendum is pas geldig als 30 procent van de kiezers komt opdagen.
In IJsselstein was rond 19.00 uur 25,8 procent van de stemgerechtigden langsgeweest in het stemlokaal. Leusden had een uur voor het sluiten van de stembussen een opkomstpercentage van 22 procent. In Veenendaal leek het vandaag redelijk druk. Rond 10.00 uur vertelde het hoofd van het stembureau aan het Ronde Erf dat tot nu toe even veel mensen zijn gekomen als bij gemeenteraadsverkiezingen.
In Oudewater was om 20.30 uur 31 procent van de stemgerechtigden langsgeweest. In Bunschoten was dat percentage om 20.40 uur 32,5 procent. In Eemnes lag het opkomstpercentage om 21.00 uur op 37,71 procent. De stembussen zijn om 21.00 uur gesloten.
De NOS registreerde als eerste exitpoll een opkomstpercentage van 29 procent, met de waarschuwing dat deze peiling een foutmarge van 3 procent heeft.

OPSTARTPROBLEEMPJES

In Utrecht is de ochtend van het referendum niet helemaal vlekkeloos verlopen. De stemhokjes bij de F.C. Dondersstraat stonden in de verkeerde ruimte van het oude Ooglijdersgasthuis, daar liepen kabels en gasleidingen en werd verbouwd.
Daarom vond de voorzitter van het stembureau het niet verantwoord het bureau alsnog te openen. Pas rond 11.00 uur kon het stemlokaal alsnog van start op de aanvankelijk geplande locatie. Hoe het misverstand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.
Op Twitter werd ook geklaagd over het stembureau in kinderboerderij Griftsteede, in het Griftpark. Daar waren geen stembiljetten beschikbaar.

UTRECHT CENTRAAL

Op het station ging het wel voorspoedig. Burgemeester Jan van Zanen heeft daar vanochtend om 07.00 uur als eerste zijn stem uitgebracht voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
Van Zanen wilde niet vertellen of hij voor of tegen het verdrag heeft gestemd. "Ik ben burgemeester van de voor- en tegenstemmers, de blanco-stemmers en de niet-stemmers, daarom ga ik het niet zeggen."

RAADGEVEND

Het referendum moet duidelijk maken of inwoners van Nederland voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn. Het gaat om een raadgevende volksraadpleging, waarbij de regering uiteindelijk beslist of het advies van de stemmers wordt overgenomen. De grote vraag is of de opkomst hoog genoeg zal zijn voor een geldige volksraadpleging. Daarvoor moet minimaal 30 procent van de kiesgerechtigde mensen opdagen.

Verslaggever Richard Grootbod op Utrecht Centraal
Verslaggever Dennis van Ommeren bij het stembureau in Veenendaal
Stemmen op Utrecht Centraal kan sinds 07.30 uur
Opstartproblemen bij stembureau F.C. Donderstraat
De mening op straat in Woerden, Bunschoten en Utrecht
Utrecht mag stemmen voor referendum Oekraïne

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.