RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Belangrijke Europese prijs voor Museum Oud Amelisweerd

1/2
UTRECHT/BUNNIK - Museum Oud Amelisweerd (MOA) heeft de Europa Nostra Prijs gekregen. Dat is de belangrijkste onderscheiding in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. Fort Kijkuit in Kortenhoef, op de provinciegrens met Noord-Holland, en Naturalis Biodiversity Center in Leiden kregen de prijs ook.

Het Utrechtse museum in Bunnik kreeg lof van de jury voor de bijzondere manier waarop landhuis Oud Amelisweerd is gerestaureerd en herbestemd, zegt museumdirecteur Yvonne Ploum. In het historische landhuis komen werken van Armando en bijzonder 18-eeuws behang samen.

"Dat we al die dingen, waarvan je in de eerste instantie denkt: 'hť, hoe komt dat bij elkaar', toch in een nieuw museum hebben kunnen vormgeven, en dan op een manier dat op zo'n hoog niveau wordt bekroond... Dat maakt het heel bijzonder", zegt een trotse Ploum. Ze denkt dat het aantal bezoekers door de prijs flink zal toenemen.

FORT
Fort Kijkuit langs de N201 aan de Loosdrechtse Plassen is volgens de jury een voorbeeld van succesvol hergebruik van Europa's militaire erfgoed. Natuurmonumenten restaureerde het fort tussen Vreeland en Kortenhoef en gaf het een nieuwe bestemming als kantoor, expositieruimte en uitkijkplatform.

Naturalis kreeg de prijs voor digitalisering van natuurhistorisch erfgoed op industriŽle schaal.

Voor de prestigieuze prijs waren 127 projecten uit tientallen landen ingestuurd, 28 daarvan kregen een eerbetoon. Het museum dingt nog mee naar een van de zeven grote prijzen met 10.000 euro en naar de publieksprijs. Die worden op 24 mei bekendgemaakt in Madrid.
Directeur Yvonne Ploum heeft de champagne al ontkurkt.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -