RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Voortaan groen licht in verkeer voor ambulances

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Ziekenwagens in de provincie Utrecht krijgen bij spoedritten voortaan automatisch groen licht. Daar zorgt een speciaal kastje in het dashboard voor dat contact maakt met verkeerslichten.

De bedoeling van het kastje is dat ziekenwagens sneller op hun eindbestemming komen. Inmiddels hebben de eerste ambulancebestuurders een testritje gemaakt met het systeem.

"Ik ben er zeer blij mee, het gaat natuurlijk ook om de veiligheid van het personeel en de patiŽnt voor als we naar het ziekenhuis rijden", vertelt ambulancebestuurder Frans Marquenie. "We krijgen meer ruimte op de weg, waardoor we sneller de kruising voorbij zijn."

Omdat er steeds meer auto's op de weg zijn, merkte Marquenie dat het onveiliger is geworden om met sirenes door rood te rijden. "Auto's zijn veel geluidsarmer van binnen geworden. Mensen horen daardoor minder snel dat er een ambulance in de buurt is. Maar ook de snelheden zijn omhoog gegaan, dus er was behoefte om veilig door het verkeer te kunnen gaan."


POLITIEK

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof is blij dat de ambulances in de provincie voorzien zijn van een kastje. "Wij streven als provincie naar zo min mogelijk verkeersslachtoffers, dit draagt daar aan bij."

Utrecht komt vrij laat met de investering. Op dit moment werken al vijftien andere regio's met de techniek. Volgens Verbeek-Nijhof had dit onder meer te maken met de techniek die aangepast moest worden.

Op dit moment voert ze ook gesprekken met de Veiligheidsregio Utrecht voor de invoering van een kastje. "Want ook voor brandweerwagens is het nuttig. Maar het moet financieel ook haalbaar zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht