RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste drie verdachten voor rechter in zwanendrifterszaak

1/2
WOERDEN -

Drie zwanendrifters uit Nieuwerbrug en Woerden stonden vandaag voor de rechter in Utrecht. De broers worden beschuldigd van het illegaal vangen van wilde zwanen. Ze zouden de dieren voor veel geld hebben doorverkocht. Volgende week moeten nog eens twee verdachten in de zaak voorkomen.

Het werkgebied van de zwanendrifters was Het Groene Hart. Dierenarts Saskia van Rooy, die in die regio woont en werkt, hield ze nauwlettend in de gaten, filmde hun praktijken en bracht die in de publiciteit. Ook legde ze op camera vast hoe ze zelf door boze zwanendrifters werd belaagd.


VLEUGELS AFGEKNIPT

Volgens Van Rooy hebben de verdachten jarenlang stelselmatig de snavels van wilde zwanen getatoeëerd en de vleugels van jonge zwaantjes afgeknipt. Ook zouden ze wilde zwaantjes hebben geringd en verkocht.

Zwanendriften zou per 1 juli verboden worden, maar de nieuwe wet Natuurbescherming is uitgesteld naar 1 januari 2017. Van Rooy zegt dat de situatie door het naderende verbod is verergerd, omdat het afschieten van knobbelzwanen nog wel is toegestaan. Volgens haar hebben zwanendrifters zich de laatste maanden alvast toegelegd op de handel in vlees, dons en veren van zwanen die daarvoor zijn gedood.


FAMILIE

Maandag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak, die de komende dagen nog doorgaat. De groep zwanendrifters had eerder verzocht om een rechtszaak achter gesloten deuren, maar daar stemde de rechter niet mee in. Ze houden vol dat ze zich altijd aan de geldende regels hebben gehouden.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -