RIVM: Twee soorten huiduitslag na tekenbeet

BILTHOVEN - Huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd de karakteristieke 'rode ring'. Bij een op de drie mensen ontstaat juist een egaal gekleurde vlek. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven in een onderzoeksrapport.
Volgens de onderzoekers is zo'n vlek moeilijker te herkennen en lastiger te onderscheiden van andere aandoeningen. Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is volgens het RIVM dat ze snel groter worden.
De onderzoekers analyseerden 150 foto's van een huiduitslag na een tekenbeet. Elk jaar worden een miljoen mensen door een teek gebeten. Opvallend is dat afgelopen winter twee keer zoveel tekenbeten werden gemeld als in andere jaren. Dit komt waarschijnlijk door de relatief warme wintermaanden, waardoor de teken langer actief bleven.
Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na zo'n beet, ofwel 25.000 mensen per jaar. Jaarlijks zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.