Boze bewoners stappen uit bomenoverleg Utrecht

UTRECHT - Een groot deel van de Klankbord Groep Bomen en Werven in Utrecht gooit het bijltje erbij neer. Diverse bewoners in de overleggroep voelen zich gepasseerd omdat de gemeente maandenlang informatie zou hebben achtergehouden over bomenkap langs de Oudegracht.
Twistpunt is een serie van veertien bomen op de werven tussen de Geertebrug en de Vollersbrug. De gemeente zegt dat zes bomen direct moeten worden geveld. Van twee andere bomen wordt de kroon fors teruggezaagd. Utrecht bestempelt dat als 'noodkap', maar de boze bewoners zeggen dat de gemeente het project al vijf maanden geleden had kunnen aankondigen.

GEVAAR

Volgens de gemeente zijn de acht bomen instabiel en vormen ze een gevaar voor de omgeving. De klankbordgroep zegt dat recent herstelwerk aan de kademuren daar de reden van is. Dat werk voerde de gemeente afgelopen najaar uit. De boze leden zeggen dat de gemeente de oorzaak van de instabiliteit nog altijd niet heeft onderzocht.
Wat de klankbordgroep ook steekt is dat Utrecht vorig al heeft besloten te bezuinigen op monumentale bomen langs de grachten. Bomen die eerder nog als belangrijk voor het stadsgezicht werden gezien kwamen daardoor alsnog op de kaplijst te staan, zeer tegen de zin van de overleggroep.

VERTROUWEN OPGEZEGD

De Klankbord Groep Bomen en Werven die vier jaar geleden werd ingesteld verliest door de rel een groot aantal leden. Ze vinden dat Utrecht door de bomen te kappen ernstige schade toebrengt aan de cultuurhistorische waarde van de stadswerven. De bewoners hebben het vertrouwen in de samenwerking met de gemeente opgezegd.

REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten dat de kap van de bomen echt nodig is en dat het besluit genomen is "na een zorgvuldig proces van onderzoeken en second opinions". Het stadsbestuur vindt het jammer dat de vijf klankbordleden uit het overleg zijn gestapt. "Zeker omdat we weten dat bomen ons allemaal nauw aan het hart gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.