Vrouw vermiste Hanno van Mil doet beroep op minister

AMERSFOORT/AUSTERLITZ - De vrouw van de vermiste Hanno van Mil uit Amersfoort richt zich in een bericht op Facebook tot minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Ze wil dat er vorderingen worden gemaakt met de eerder geopperde juridische status voor vermiste mensen.
Een petitie die pleit voor zo'n status werd vorig jaar al duizenden keren getekend. De vrouw van Van Mil hoopt dat de minister opschiet met het onderwerp.
Van Mil is dinsdag precies twee jaar vermist. In die tijd werd zijn vrouw in het dagelijks leven vaak met ingewikkelde administratieve en financiële kwesties geconfronteerd omdat ze de handtekening van haar man nodig had. Ze hoopt nu dat de minister deze situaties makkelijker wil maken voor 'achterblijvers'.
De vrouw van Van Mil begint in haar bericht op Facebook met een beschrijving van hoe radicaal haar leven veranderde op 12 april 2014. "Sinds de plotselinge verdwijning van Hanno bevinden we ons in een soort niemandsland, ergens tussen de doden en de levenden."

VRAGEN VAN KINDEREN

"Dat is heel ingewikkeld om mee te dealen. Wat zeg je tegen je kind dat vraagt: wanneer komt papa nou terug?. Of: denk jij dat hij dood is? Ik hou me bij de waarheid: ik weet het ook niet schatje. Maar wat is dat moeilijk, steeds opnieuw sta je met lege handen."
In het bericht probeert ze ook uit te leggen hoe ze thuis omgaan met een ingewikkeld rouwproces. "Wat is dit zwaar voor onze kinderen. Als je papa is overleden is dat heel erg, maar je weet wel waar je aan toe bent en je moet op een gegeven moment accepteren dat hij niet meer terug gaat komen. Dan gaat de 'normale' rouwprocedure in werking, voor zover die bestaat."

INGEWIKKELD

"Wij ervaren datzelfde verlies, maar het rouwproces is heel ingewikkeld. Want hoe bizar ook, de politie en wij hebben nog steeds geen enkele aanwijzing over waar hij zou kunnen zijn, wat er met hem gebeurd zou kunnen zijn en of hij nog in leven is."
"Dat heeft als gevolg dat je blijft denken over scenario's, blijft zoeken naar aanwijzingen voor welk scenario dan ook, blijft denken dat hij misschien al lang dood is, maar ook dat hij misschien nog ergens rondloopt."

PROBLEMEN

Terwijl Hanno's vrouw en hun kinderen zo goed mogelijk door proberen te gaan met hun leven, wordt dit bemoeilijkt door regels en wetgeving. Hierdoor is het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden, schrijft ze. "Ik blijf me verbazen dat je in Nederland in zo'n niemandsland kunt belanden. Wat is het ongelofelijk moeilijk om je zaken te regelen als je man vermist is. Hij is namelijk officieel nog gewoon 'aanwezig', omdat hij geen officiële status heeft, als vermiste.
De vrouw van Van Mil geeft enkele voorbeelden, bijvoorbeeld toen ze kinderopvangtoeslag aanvroeg: "Mevrouw, volgens onze informatie zit uw man thuis, u heeft helemaal geen kinderopvang nodig."
"U wilt weten of meneer belastingaangifte heeft gedaan? Dat kan niet in verband met privacy. En, in een later stadium: Meneer had nog geen belastingaangifte gedaan? Dan moet u dat betalen! Als u dat niet doet, kunnen wij ook gewoon een deurwaarder sturen, dan komen ze uw inboedel ophalen!"

VERDWIJNING

Van Mil ging op 12 april naar zijn werk, maar kwam daar nooit aan. Zijn auto werd teruggevonden bij de Pyramide van Austerlitz. Zijn sleutels en telefoon lagen nog in de auto. Ondanks intensief onderzoek van de politie en de familie is het nog altijd een mysterie wat er met Van Mil is gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.