RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist beroepsverbod tegen zwanendrifters Groene Hart

WOERDEN/UTRECHT -

De drie zwanendrifters uit Woerden en Nieuwerbrug die deze week voor de rechter staan hebben wilde zwanen mishandeld en 'omgekat', ofwel toegeŽigend. Dat zegt de officier van justitie, die dinsdagmiddag voor alle drie verdachten 240 uur werkstraf en 5.000 euro boete eiste. Ook mogen ze wat het OM betreft hun beroep niet meer uitoefenen.

De broers Jan, Ko en Bep O. hebben de dieren volgens het OM in het open veld geleewiekt en getatoeŽerd en dat mag niet volgens de Flora- en Faunawet. Ook zijn de zwanen niet op een correcte manier geringd en is de administratie van de zwanendrifters niet op orde.


FAMILIEBEDRIJF

Volgens de officier zijn de broers even verantwoordelijk voor de strafbare feiten die het OM aanvoert. Ze handelden namelijk vanuit hun familiebedrijf. De officier eist daarom tegen alledrie 240 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk en een boete van 5.000 euro. Op de overtredingen staat een maximale straf van zes jaar cel.

Zwanendriften wordt verboden wanneer de nieuwe Natuurbeschermingswet in werking treedt, naar verwachting op 1 januari 2017. Het beroepsverbod dat justitie eist loopt daarop vooruit.


HEKSENJACHT

De broers ontkennen voor de rechter dat ze de regels hebben overtreden. Ze zeggen dat onder meer in de media een heksenjacht is ontketend op zwanendrifters. De familie spreekt zelf van een eerbaar beroep.

De zaak tegen de zwanendrifters kwam aan het rollen toen dierenarts Saskia van Rooy tegen de praktijken van de familie O. begon te protesteren. Van Rooy reageert tegenover RTV Utrecht teleurgesteld op de eis. "Belachelijk dat je na dierenmishandeling wegkomt met zo'n lage straf."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -