RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners Maarsbergen roepen raad bijeen om tunnel

MAARSBERGEN -

Een groep inwoners van Maarsbergen organiseert woensdagavond een besloten bijeenkomst voor burgemeester, wethouders en gemeenteraad. Ze willen de politici warm maken voor hun variant van een tunnel onder het spoor.

De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug neemt volgende week donderdag een besluit over de ondertunneling van de spoorweg bij Maarsbergen. Raadsleden kunnen kiezen uit een aantal tunnel-varianten. De Maarsbergenaren hebben in een flyer hun voorkeur uitgesproken voor de zogeheten west-variant.

De bewoners van de Woudenbergseweg, die zich hebben verenigd in burgerinitiatief 'Gezond Maarsbergen', volgen de plannen voor een spoortunnel langs de A12 al jaren op de voet. Joke van den Essenburg is één van hen. Volgens haar is de gemeenteraadsvergadering van volgende week erg belangrijk: "Het moet nu gebeuren! Wij moeten de raadsleden nu duidelijk maken wat wij willen."


WEST-VARIANT

In de west-variant worden de tunnel en weg aan de rand van het dorp aangelegd. Van den Essenburg: "Het verkeer hoeft dan niet meer dwars door het dorp, maar gaat er met een bocht omheen. Je ontlast daarmee ook de N226. Deze oplossing is sneller, goedkoper en gezonder. Het is namelijk beter voor de luchtkwaliteit in Maarsbergen. Bovendien hoeven er in dit plan minder huizen gesloopt te worden." Het gemeentebestuur heeft inmiddels al laten weten achter dit plan te staan. Of de gemeenteraad er ook zo over denkt is nog de vraag.


DORPSPLAN-VARIANT

Een andere optie is de 'dorpsplan-variant': een tunnel onder het spoor op het huidige tracé van de N226. Grootste bezwaar voor de omwonenden is de tunnelbak. Van den Essenburg: "Dan krijg je dwars door je dorp een grote bak! Maarsbergen blijft daardoor in twee stukken verdeeld. Bovendien duurt de aanleg van deze variant veel langer: ruim twee jaar. In die tijd zal het dorp slecht bereikbaar zijn."

De ondertunneling van het spoor bij Maarsbergen zou zo'n 38 miljoen euro moeten gaan kosten. Volgende week donderdag spreekt de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug haar voorkeur uit. Uiteindelijk hakt de Provincie Utrecht de knoop door. Dit gebeurt op maandag 6 juni.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -