'Negerdokter Menthol' leerde Utrecht tandenpoetsen

UTRECHT - Op de markt in Utrecht was hij in de jaren '20 en '30 een attractie die als 'negerdokter' demonstreerde hoe je sterke tanden kon krijgen door te poetsen met Babajaba Menthol Tandpasta. Op die manier leerde Joseph Sylvester (1890-1955) Utrecht tandenpoetsen. Auteur Frank Krake schreef een boek over het leven van Sylvester, die de bijnaam Menthol droeg en zichzelf 'negerdokter' noemde.

NATUURGEHEIM

De als dandy geklede Sylvester reisde langs alle steden en dorpen in Nederland. Dat trok veel bekijks. Ook in Utrecht. Hij presenteerde zijn Babajaba Menthol Tandpasta als 'een natuurgeheim'. "Hij nam meestal een jongetje uit Utrecht als proefpersoon, zette die op een stoel en begon met een houten borsteltje diens tanden te poetsen", vertelt Krake.
"Als de mond van het jongetje begon te schuimen en te bloeden, deed hij er zout op en begon het jongetje te schreeuwen. Dat is het resultaat als je je tanden niet poetst, dus koop mijn tandpasta, riep Menthol dan. Om te bewijzen hoe sterk zijn eigen tanden waren, tilde hij met zijn mond daarna de stoel met jongetje en al 30 centimeter op. Zo maakte hij gebruik van zijn anders zijn. Hij zei: kijk eens wat een mooi gebit ik heb. Dat kunnen jullie ook hebben."

TANDPASTA

Sylvester ontvlucht voor de Eerste Wereldoorlog de economische malaise op zijn geboorte-eiland Saint Lucia en komt uiteindelijk in Antwerpen terecht. Daar gaat hij Menthol-pastilles verkopen, maar schakelt al snel over op tandpasta, die hij uit de VS importeert. In België slaat dat niet aan, maar in Nederland wordt het een succes. "Zo heeft hij Nederland leren tandenpoetsen," stelt Krake.
Het boek verschijnt 13 april en vertelt het levensverhaal van een van de eerste zwarte zakenmensen in Nederland. Het schetst volgens uitgeverij Achtbaan 'een tijdsbeeld over emancipatie en discriminatie van mensen met een andere huidskleur'. Het is geïllustreerd met oude foto's en krantenknipsels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.