Amersfoortse ambtenaren hielden datalek zorggegevens stil

AMERSFOORT - De zorggegevens van 1900 Amersfoorters zijn door een datalek bij de gemeente in verkeerde handen terechtgekomen. Ambtenaren hielden die fout weken voor zich zonder dat verantwoordelijk wethouder Imming op de hoogte was. Dat bleek dinsdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering over de precaire kwestie.
De wethouder erkende dat het om extreem gevoelige informatie gaat, zoals namen, adressen en burgerservicenummers. Er wordt nu nog onderzocht om welke gegevens het precies gaat. De gedupeerden lopen door het lek nu het risico op identiteitsfraude.

GEDUPEERDEN

Volgens de wethouder worden de gedupeerde Amersfoorters nu zo snel mogelijk van de blunder op de hoogte gebracht. Ze ontvangen deze week nog een brief en kunnen met al hun vragen op het stadhuis terecht. De wethouder heeft aangekondigd daarvoor ook extra ambtenaren vrij te maken.
De wethouder heeft niet bekendgemaakt bij wie de data terecht zijn gekomen, maar eist nu dat alle gelekte gegevens vernietigd worden. Tot dusver heeft ze daar geen reactie van deze persoon op gekregen. Als dat woensdag aan het eind van de dag nog zo is, dan stapt ze naar de rechter. Imming onderzoekt ook nog hoe het kan dat haar ambtenaren de kwestie onder de pet hebben gehouden.

VERBIJSTERD

De oppositiepartijen, waaronder GroenLinks, CDA en SP, reageerden verbijsterd op de verklaring van de wethouder. Ze eisten dinsdag een spoeddebat over de kwestie om meer informatie te kunnen krijgen, maar daar gingen de coalitiepartijen niet in mee. Besloten is nu dat de raad volgende week dinsdag verder over het datalek praat.

Gegevens Ida liggen mogelijk op straat: "Laatste keer dat ik gegevens met het wijkteam ga delen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.