RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bart van U. krijgt tbs voor doodslag Els Borst

1/2
BILTHOVEN - Bart van U. is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag op zowel oud-minister Els Borst in 2014 als zijn zus LoÔs in 2015. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, krijgt hij geen gevangenisstraf. De rechter wil wel dat de tbs "zeer langdurig" is.

Van U. handelde in beide gevallen om een plotselinge opwelling, zegt de rechtbank. Hij heeft zijn zus niet gedood uit noodweer, zoals de verdachte zelf beweerde. Van U. doodde zowel Els Borst als zijn zus met messteken.

Volgens de rechter lijdt Van U. aan een psychische stoornis. Hij lijkt in een parallelle wereld te leven, aldus de rechter. Van U. zei dat God hem opdracht had gegeven om Els Borst te doden en dat zijn zus hem had getreiterd.


RUSTIG

Van U. zei tijdens de inhoudelijke behandeling dat hij de moord niet zag aankomen. Hij hoopte dat er iets anders zou gebeuren en dat hij 'het' niet had hoeven doen. Van U. zat in de rechtszaal toen het vonnis tegen hem werd uitgesproken. Hij hoorde het oordeel rustig aan, zegt verslaggever Iris Tasseron.

Van U.'s advocate NoŽlle Pieterse zegt dat haar cliŽnt het vonnis nu nog niet echt kan bevatten. Zelf is ze wel tevreden met het resultaat. Ze had namelijk gepleit om Van U. alleen tbs op te leggen.

Het Openbaar Ministerie had naast tbs nog acht jaar cel geŽist. De aanklagers vonden dat de misdrijven Van U. wel gedeeltelijk konden worden aangerekend, net als de deskundigen. Het OM bestudeert het vonnis en kijkt vervolgens of het in beroep gaat, reageert een woordvoerder.


EUTHANASIE

Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Omdat zij volgens Van U verantwoordelijk was voor de euthanasiewetgeving, bracht hij haar in februari 2014 met 41 messteken in haar huis in Bilthoven om het leven. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de geestelijke gesteldheid van Van U. Volgens het Pieter Baan Centrum is hij gedeeltelijk toerekeningsvatbaar.

Frans Poot, vriend en D66-partijgenoot van oud-minister Borst hoopt na vandaag het hoofdstuk af te kunnen sluiten. "Dat er in ieder geval een eind komt aan de onzekerheid rond de dader. En dat ik de overlijdenskaart, die ik nog steeds heb hangen in de keuken, weg kan halen."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht