RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Datalek-affaire: Amersfoort riskeert boete van ruim acht ton

1/2
AMERSFOORT -

Door het niet melden van een datalek riskeert de gemeente Amersfoort een boete van ruim acht ton. De zorggegevens van 1900 Amersfoorters zijn in verkeerde handen terechtgekomen. De ambtenaren die hiervoor verantwoordelijk waren, hielden de fout weken voor zich zonder dat verantwoordelijk wethouder Imming op de hoogte was.

De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij overtreding van de meldplicht datalekken uit de Wet bescherming persoonsgegevens een bestuurlijke boete opleggen ter hoogte van maximaal 820.000 euro. In de Boetebeleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens 2016 staat hoe de Autoriteit Persoonsgegevens de hoogte van boetes bepaald.


GEVOELIGE INFORMATIE

De wethouder erkent dat het om extreem gevoelige informatie gaat, zoals namen, adressen en burgerservicenummers. De gedupeerden lopen door het lek het risico op identiteitsfraude. Imming vindt niet dat ze te laat is ingelicht.

De wethouder heeft niet bekendgemaakt bij wie de data terecht zijn gekomen, maar eist nu dat alle gelekte gegevens vernietigd worden. Tot dusver heeft ze daar geen reactie van deze persoon op gekregen. Als dat woensdag aan het eind van de dag nog zo is, dan stapt ze naar de rechter.


VERBIJSTERD

De oppositiepartijen, waaronder GroenLinks, CDA en SP, reageerden dinsdagavond verbijsterd op de verklaring van de wethouder. Ze eisten dinsdag een spoeddebat over de kwestie om meer informatie te kunnen krijgen, maar daar gingen de coalitiepartijen niet in mee. Besloten is nu dat de raad volgende week dinsdag verder over het datalek praat.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -