Baarnse raadsleden in de bres voor David en Daniël

BAARN - De gemeenteraad van Baarn heeft een brief naar staatssecretaris Dijkhoff gestuurd over de broertjes David en Daniël Mytnik. Ze dreigen te worden uitgezet naar Rusland. De raadsleden willen dat Dijkhoff ervoor zorgt dat de jongens toch in Baarn kunnen blijven.
"David en Daniël zijn in Nederland geboren en in Baarn opgegroeid. Zij gaan in Baarn naar school, naar de voetbalclub en de scouting. Ze zijn volledig geworteld in de Baarnse samenleving", schrijven de raadsleden van alle partijen in de brief aan Dijkhoff.
De ouders van de jongens zijn tien jaar geleden als economische vluchtelingen uit Rusland en Georgië naar Nederland gekomen en moeten daarom nu weg. Maar dat kun je de jongens niet kwalijk nemen, vinden de raadsleden. "Ook kan het de kinderen niet aangerekend worden dat de procedures zo'n lange tijd in beslag hebben genomen."

NIET ACCEPTEREN

"De Baarnse samenleving schaart zich in groten getale achter de broertjes Mytnik", aldus de raadsleden. "Veel Baarnaars accepteren niet dat deze jongens na zo'n lange tijd worden uitgezet. Dit kan en mag niet, vinden zij. Als volksvertegenwoordigers willen wij deze oproep kracht bij zetten middels deze brief."
Het is niet de eerste keer dat Dijkhoff wordt gevraagd om de jongens toch te laten blijven. Eind 2015 deed burgemeester Röell al zo'n oproep, maar toen wees ze die af. De raadsleden willen dat Dijkhoffdat besluit heroverweegt. "Laat David en Daniël bij ons in Baarn blijven."
Ook Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is voor de jongens in de bres gesprongen. Ze wil dat de wet wordt aangepast zodat de jongens, en ongeveer honderd andere kinderen in een soortgelijke situatie, kunnen blijven. Op 28 april wordt er in Den Haag over het kinderpardon gedebatteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.