Veel weerstand tegen koopzondag in De Bilt

DE BILT - De komst van de koopzondag in De Bilt is nog zeer de vraag. Donderdagavond sprak de politiek over het voorstel in een commissievergadering.
De coalitiepartijen D66 en VVD willen vanaf 1 oktober dit jaar winkeliers de kans geven om open te zijn op zondagen. Het gaat om een proef van een jaar. Daarna willen de partijen bekijken of de koopzondagen definitief blijven.

VERDEELDHEID

CDA en GroenLinks zitten ook in de coalitie, maar ondersteunen het huidige voorstel niet. CDA wil graag 12 koopzondagen en niet 52 per jaar. GroenLinks is voorstander van onthaasting en daar past een koopzondag niet bij.
Ook de SGP en de ChristenUnie zijn tegen. Zij vinden dat de zondagsrust gerespecteerd moet worden en komen op voor de kleine ondernemer.
De PvdA is voorstander van de koopzondag, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Volgens de partij loopt De Bilt al twintig jaar achter en kun je niet anders meer dan winkeliers de gelegenheid te geven alle dagen van de week open te zijn.

WEERSTAND

Tijdens de vergadering uitten bewoners hun zorgen. Zij vrezen veel overlast van het winkelend publiek en ook van vrachtwagens die af en aan rijden om de voorraden aan te vullen. Er is ook een website www.koopzondagdebilt.nl waar mensen hun mening kunnen geven. Een bewoner aan de Looydijk zei: "Zint eer ge begint".
De supermarkten in De Bilt willen wel graag op zondag open zijn. Ze vrezen dat mensen anders in omliggende gemeenten hun boodschappen gaan doen, omdat dat op zondag niet in De Bilt kan.
De woordvoerder vergeleek het met een voetbalwedstrijd: "Zorg voor een gelijk speelveld. We zitten nu op de bank." Ook enkele andere winkeliers sloten zich hierbij aan.
Als initiatiefnemers D66 en VVD het plan aanpassen, kunnen zij rekenen op de steun van de PvdA. In dat geval is er een krappe meerderheid voor de koopzondag. Op donderdag 21 april neemt de gemeenteraad een besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.