RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Sander V. hoort 18 jaar eisen voor dood Saga Backman

DEN BOSCH/UTRECHT - In het hoger beroep rond de dood van Saga Backman is 18 jaar cel geŽist tegen Utrechter Sander V. De eis is gelijk aan de straf die V. eerder van de rechtbank had gekregen. Volgens de advocaat-generaal is V. in 2013 bewust naar Den Bosch gegaan om zijn ex-vriendin neer te steken.

Sander V. heeft vrijdag toegegeven dat hij de Zweedse studente heeft opgewacht op de dag dat ze door messteken om het leven kwam. Hij zegt dat hij een black-out kreeg en dat hij toen hij bijkwam onder het bloed zat. Wat er in de tussentijd is gebeurd weet hij niet meer.

Zijn advocaat wil dat V. wordt vrijgesproken van de aanklacht moord, omdat er volgens hem van voorbedachten rade geen sprake is. De Utrechter zou in een opwelling hebben gehandeld en verdient daarom hooguit acht jaar, aldus de verdediging.


BRANDGANG

De 19- jarige Saga werd in september 2013 in een brandgang bij haar huis om het leven gebracht. De sporen leidden de recherche al snel naar haar indertijd 22-jarige ex-vriend.

Op de fatale dag in 2013 werd V. om 6.45 uur voor het eerst door getuigen opgemerkt bij het Backmans huis aan de Leonardus van Veghelstraat in Den Bosch. Hij zou daar anderhalf uur hebben rondgehangen. Een getuige verklaarde dat een man met een groene capuchontrui aan naar het slachtoffer rende. Hij zou grove scheldwoorden hebben geroepen.


JUNGLEMES

Een andere getuige zegt dat ze een man op een vrouw zag insteken. Het slachtoffer maakte zich zo klein mogelijk en vocht niet terug. "Het mes leek wel een zaag", luidde de verklaring. V. had een tas met onder meer een junglemes, tape en tie-wraps bij zich. Zelf zegt hij dat hij van plan was op wereldreis te gaan en dat de spullen daarbij van pas konden komen. De groene capuchontrui die hij aan had heeft hij bij een meertje achtergelaten en is nooit teruggevonden.

V. zegt dat hij zich het moment van de steekpartij niet herinnert. Toen hij weer bij zinnen kwam zat hij onder het bloed. Bij zijn moeder thuis heeft hij het bloed van zich af gedoucht en vroeg hij om een vuurkorf. Tegen de rechter verklaarde hij vrijdagmorgen dat die bedoeld was voor de verjaardag van een vriend. Vooraf zou V. een vriend tot twee keer toe hebben gevraagd of hij hem in staat achtte om een moord te plegen. Hij droeg toen dezelfde groene trui met capuchon.


DRIE MESSEN

Opmerkelijk is overigens dat de patholoog denkt dat de verwondingen op het lichaam van Saga uitwijzen dat er drie verschillende messen zijn gebruikt. Ook een getuigeverklaring geeft aan dat er nog een wit-kleurig mes is gebruikt.

V. reageerde tijdens de zitting ontkennend op die informatie. Volgens hem was er geen sprake van meerdere messen.


LACHERIG

Na zijn arrestatie is V. twee keer voor observatie bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht geweest. Hij zweeg daar over wat er Den Bosch was gebeurd. Tegen vrienden sprak hij lacherig over vluchten naar een land zonder uitwisselingsverdrag en manieren om te kunnen blijven blowen.

Volgens het Pieter Baan Centrum is het onwaarschijnlijk dat V. een black-out heeft gehad. Hij zou eerder tegen de rechtbank hebben gelogen en een onwaarschijnlijk verhaal hebben gehouden over het functioneren van zijn geheugen.


SPIJT

Tegen de rechter zei V. vrijdagmorgen dat hij veel spijt heeft van het bedreigen van Saga. Hij was naar eigen zeggen gefrustreerd en kreeg geen antwoord op de vraag waarom ze hun relatie had verbroken. V. en Backman hadden elkaar leren kennen via het online computerspel World of Warcraft.

Sander V. heeft eerder steeds ontkend dat hij Saga vermoord heeft, maar zijn advocaat kondigde een dag voor het hoger beroep bij RTV Utrecht aan dat hij alsnog met een verklaring zou komen. Tegen de rechter zei hij vrijdag dat zijn vorige advocaat hem had geadviseerd om te zwijgen en te draaien en dat hij nu niet meer wil liegen over wat er is gebeurd.


CRAZY DIAMOND

Tijdens de zitting toonde de moeder van Saga een video met foto's en herinneringen aan het leven haar 19-jarige dochter op Shine on You Crazy Diamond, een nummer van Pink Floyd. De ogen van Sander V. waren strak op het scherm gericht, maar volgens verslaggever Jiri Glaap was er geen duidelijke reactie merkbaar.

Aan het slot van de zitting zei V. dat hij heeft geprobeerd duidelijk te maken wat er is gebeurd. Mocht hij het gat in zijn geheugen ooit weer kunnen invullen, dan zou hij dat graag willen delen met de nabestaanden.

Het hof doet op 29 april uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht