Plantjes naar binnen wegens nachtvorst

ZEIST - Het gaat vriezen in de nacht van zondag op maandag. Op meerdere plaatsen in het land kan het tijdens de heldere, windstille nacht 1 tot 5 graden vriezen. Vorstgevoelige plantjes in potten kunnen daarom beter naar binnen worden gehaald, waarschuwt weerbureau Weeronline.nl.

FRUITBOMEN

Ook fruitbomen in de regio lopen gevaar door nachtvorst. Vooral lage takken lopen daardoor het risico om te bevriezen.
Fruitteler Theo Vernooy uit Cothen spreekt van een "spannende nacht". Hij heeft dertien hectare kersen in het midden van de Kromme Rijnstreek. Met drie hoogwerkers en negen collega's is Vernooy aan het werk om de nachtvorst te bestrijden.
"Mijn bedrijf is te groot om de kersen met vuurpotten en ventilatoren te beschermen. Vorig jaar hebben we voor het eerst een deel van de gaard overkapt met folie. Dat scheelde twee graden, dus dat gaan we vandaag opnieuw doen."
Als het echt vijf graden gaat vriezen dan besproeit Vernooy het folie met water. Er ontstaat dan een laagje ijs en dat werkt isolerend. "Het gaat ons alleen niet lukken om alles te beschermen, maar we doen ons best."

WISSELVALLIG

Het weerbeeld is de komende tijd wisselvallig. De nachten blijven koud, maar donderdag kan het in het zuiden van Nederland tot wel 20 graden worden en daarna wordt het weer koud en onstuimig, is de voorspelling.
Het is niet ongewoon dat het in deze tijd van het jaar nog tot lichte vorst in de nachten komt. Eigenlijk zijn alleen juli en augustus geheel vorstvrij. De aprilmaand telt in De Bilt normaalgesproken 4 dagen met minimumtemperaturen onder het vriespunt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.