RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nachtvorst: ruiten krabben en drukte voor fruittelers

1/6
PROVINCIE UTRECHT -

Op meerdere plaatsen in de regio Utrecht heeft het in de nacht van zondag op maandag gevroren. In Cabauw werd op 10 cm hoogte een temperatuur van -4,9 graden gemeten. In het Kromme Rijngebied moesten fruittelers al vroeg aan het werk om de bloesems van hun fruitbomen te beschermen.

Volgens fruitteler Theo Vernooy in Cothen vroor het op het koudste moment 0,6 graad. "Maar dat was wel een stuk van de grond af. Dus dichtbij de grond vroor het zeker wel 1,5 graad. Dat is echt te koud voor fruitbomen die in bloei staan. De bloesems vriezen zo snel stuk," aldus de boer.


IJSLAAGJE

Vernooy heeft een deel van zijn gaard vanwege de nachtvorst overkapt met folie. "Dat scheelt al snel zo'n twee graden, dus vandaar dat we dat doen." Bovendien heeft hij maandagochtend een deel van de bomen besproeid met water. "Er is daardoor een laagje ijs ontstaan op de bloesems en dat werkt isolerend".

Volgens weerbureau Weeronline in Zeist heeft het in de nacht van zondag op maandag in het hele land op grote schaal aan de grond gevroren. Op veel plaatsen moesten automobilisten hun ruiten krabben.


KOMENDE WEEK

De nachten blijven de komende week trouwens koud, maar donderdag kan het in het zuiden van Nederland tot wel 20 graden worden. Daarna wordt het weer koud en onstuimig.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -