Amersfoortse raad debatteert over datalek

AMERSFOORT - Wethouder Fleur Imming van Amersfoort hoort vanavond of ze aan kan blijven. De gemeenteraad houdt vanavond een spoeddebat over het zogenoemde datalek, nadat verschillende partijen hierop hadden aangedrongen.
Tijdens het debat zijn er meerdere gedupeerden aanwezig op de publieke tribune. Ze willen actie ondernemen via Facebook.
Eind januari verstuurde een ambtenaar persoonlijke gegevens van 1900 inwoners per mail. De ontvanger had deze vertrouwelijke gegevens nooit mogen inzien.
Vorige week zijn alle gedupeerde Amersfoorters per brief ingelicht, zegt de gemeente. Maria Hagebeuk kreeg donderdagavond om 21.30 uur de brief door de bus. De gemeente Amersfoort schrijft in de brief dat de ontvanger de gegevens vernietigd heeft. "Ik weet niet of ik het moet geloven", zegt Hagebeuk. "Wie verzekert mij dat de gegevens echt vernietigd zijn, niemand".

NIET KWALIJK

Ambtenaren hebben de fout tien weken
. Nadat de ontvanger, wiens naam de gemeente niet wil zeggen, de Autoriteit Persoonsgegevens ingeschakeld had, werd de wethouder ingelicht.
Volgens wethouder Fleur Imming is het niet kwalijk te nemen dat haar ambtenaren op dat moment niets gezegd hebben. "Ik weet dat er op dat moment alles aan gedaan is om te zorgen dat de mail teruggetrokken werd", aldus Imming. De wethouder heeft al aangegeven onderzoek te doen naar het lek.
Politieke partijen reageerden vorige week furieus op het uitlekken van de gegevens. Amersfoort2014 heeft een motie van wantrouwen klaar liggen. "Eigenlijk vind ik dat de wethouder de moed moet hebben om te zeggen: 'Dit is zo ernstig, ik stop ermee'. Als ze dat niet heeft, dan helpen we haar", aldus Ben Stoelinga van Amersfoort2014.

Spoeddebat over verzwijgen datalek in Amersfoort
Wethouder Imming hoort vanavond of ze aan kan blijven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.