Kamervragen over omstreden Utrechtse verkeersplannen

UTRECHT - De landelijke politiek maakt zich ernstig zorgen over de verkeersplannen van de stad Utrecht. GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk wil het autoverkeer in de stad terugdringen. Dat doet ze door vierbaanswegen om te bouwen tot zogenoemde stadsboulevards. Dat zijn wegen met hooguit twee rijbanen.
Deze week beginnen de werkzaamheden aan de 't Goylaan. Die weg krijgt extra ruimte voor voetgangers en fietsers, er komt meer groen en veel minder ruimte voor het autoverkeer. Later moeten ook andere belangrijke wegen in Utrecht, zoals de Kardinaal de Jongweg, worden omgebouwd tot tweebaans stadsboulevards.

BEVREESD

Het CDA in Den Haag maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Kamerlid Martijn van Helvert stelt dinsdag
aan de minister Schultz van Infrastructuur. De CDA'er is vooral bevreesd dat de maatregelen zullen leiden tot opstoppingen op snelwegen en provinciale wegen rond de stad.
Van Helvert denkt dat de stad moeilijker bereikbaar wordt voor hulpdiensten. Ook het openbaar vervoer zal last krijgen van de maatregelen, denkt hij. Daarnaast vreest de CDA dat het bedrijfsleven in de stad ernstige schade oploopt als de bereikbaarheid in het gedrang komt.

LOKALE POLITIEK

Ook de
roert zich. Fractievoorzitter Van Waveren van het CDA deelt de zorgen van zijn partijgenoot. Donderdag praat de gemeenteraad in een commissie over de plannen. De plannen kunnen vooralsnog op steun rekenen van de coalitiepartijen in Utrecht, waaronder GroenLinks, D66 en de VVD.
Buurgemeenten van Utrecht lieten eerder al weten bang te zijn dat ze worden opgescheept met de gevolgen van de omstreden verkeersplannen van wethouder Lot van Hooijdonk.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert: Utrecht wentelt verkeersproblemen af op anderen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.