Heijmans, GMB bouwen rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht

UTRECHT - Bouwbedrijven Heijmans uit Rosmalen en GMB uit Opheusden, vlak over de provinciegrens, bouwen de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Utrecht. De opdracht van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een waarde van 120 miljoen euro. De bouw bleek eerder al veel meer te kosten dan gedacht.
Heijmans en GMB ontwerpen en bouwen de nieuwe rwzi en onderhouden de installatie voor tien jaar. De bedrijven kregen de opdracht omdat ze eerder al tot tevredenheid van het waterschap met hun eigen methode vervuild water hebben schoongemaakt. Ze gebruiken daarvoor bacteriën in de vorm van slibkorrels. Daardoor zijn de immense ronde nabezinktanks niet meer nodig.
De rwzi wordt vernieuwd omdat de huidige installatie verouderd is en omdat de eisen zijn toegenomen. Zo moet de nieuwe installatie twee keer zoveel stikstof en fosfaten uit het water halen en dat met 30 procent minder energie. De buurt zal van stank en geluid nauwelijks nog last hebben met de nieuwe installatie, zegt De Stichtse Rijnlanden.
De voorbereidingen beginnen nog dit jaar en in 2017 wordt gestart met de aanleg van de rwzi . De oplevering is gepland begin 2019. Dan wordt de oude installatie uitgezet. De installatie zal net als nu verscholen blijven in het groen tussen de wijken Ondiep en Overvecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.