Imming overleeft debat over datalek

AMERSFOORT - De Amersfoortse wethouder Fleur Imming (PvdA) heeft dinsdagavond het interpellatiedebat over het datalek overleefd. Ze bood vooraf excuses aan en kondigde een extern onderzoek aan. Dat was voor de oppositie niet voldoende, maar de coalitiepartijen lieten hun wethouder niet vallen.
De wethouder moest zich verantwoorden voor het lek waarbij persoonlijke gegevens van 1900 Amersfoorters naar een onbekende werden gemaild. Raadsleden vonden het ook kwalijk dat het lek tien weken geheim werd gehouden en pas boven water kwam nadat de ontvanger de Autoriteit Persoonsgegevens had ingeschakeld.
Vlak voor het debat kondigde Imming een extern onderzoek aan naar de gang van zaken. Er zijn volgens haar nog veel gaten in het feitenrelaas. Wel probeerde ze de 96 vragen van de raadsleden zo goed mogelijk te beantwoorden. De raadsleden krijgen ook de mailwisseling van de gemeente met de ontvanger van het databestand. Imming wilde niet zeggen welke gevolgen de zaak heeft voor de ambtenaar die de fout maakte.

AFDELINGEN

Tijdens het debat bleek dat drie afdelingen van het lek wisten, maar geen van de ambtenaren de wethouder had ingelicht. In de raad riep het datalek herinneringen op aan de kostenoverschrijding van het Eemhuis. Ook toen werden bestuurders niet goed op de hoogte gehouden door ambtenaren en dat zou niet nog eens gebeuren.
Oppositiepartij Amersfoort2014 zei aan het begin van het debat een motie van wantrouwen niet in te dienen om het onderzoek af te wachten, maar die motie kwam uiteindelijk wel. Ook kwam er een motie van wantrouwen tegen wethouder Tiggelaar en een motie van afkeuring tegen het voltallige college van B en W. De drie moties werden alleen gesteund door de oppositie en haalden het niet.

FACEBOOK

Tijdens het debat waren er meerdere gedupeerden aanwezig op de publieke tribune. Ze willen aangifte doen tegen de gemeente wegens schending van de privacy.
De gemeente zegt dat alle gedupeerden op de hoogte zijn gesteld en dat de ontvanger heeft gezegd dat de persoonlijke gegevens van de 1900 Amersfoorters niet verder zijn verspreid.

Wethouder Imming overleeft debat over datalek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.