RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Generaal wil Soestdijk als centrum veteranen

BAARN - Het oude paleis Soestdijk moet een centrum voor veteranen worden. Oud-generaal Ted Meines deed woensdag een hartstochtelijk pleidooi daarvoor in de Tweede Kamer. Politici reageerden met sympathie, maar hadden vragen over de kosten.

Meines wil een nationale plek voor oude en jonge veteranen om elkaar te ontmoeten. "Waar we ons thuis voelen en waar we thuis horen" als verdedigers van volk en vaderland, aldus de oud-generaal. Ook ziet hij graag een herdenkingsplek en een museum.

De enthousiaste 94-jarige erkende dat zijn plan nog niet veel concreter is. Mogelijk is alleen een deel van het complex voldoende. Hij zou van prins Bernhard vanaf diens sterfbed de opdracht hebben gekregen om goed voor de veteranen te zorgen, zo vertelde hij eerder al.

"We worden hier even stil van. En dat gebeurt hier niet zo vaak", aldus Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). Haar partij, coalitiepartner VVD en andere partijen vroegen zich wel af hoe alles moet worden betaald.

De Kamer buigt zich donderdag over de toekomst van het voormalige paleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Minister Blok riep vorig jaar op om met plannen te komen en er zijn inmiddels vier ideeën gekozen die worden uitgewerkt. Het gaat om een botanische tuin, een internationaal handelshuis, een koninkrijksmuseum en tentoonstellingsruimte voor het bedrijfsleven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht