RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Dwing pandeigenaren Oudewater tot opknapbeurt"

1/2
OUDEWATER -

Historische vereniging Hugo Kotenstein wil dat de gemeente Oudewater eigenaren van verpauperde panden dwingt om hun bezit op te knappen. Onder meer het oude postkantoor en het monumentale theehuis staan op instorten.

Stadsgids en historicus Otto Beaujon vindt ook dat eigenaren vervallen historische panden moeten opknappen. Een nieuwe monumentenwet uit 2015 biedt volgens hem meer ruimte om pandeigenaren daartoe te dwingen.

"Met de monumentenwet in de hand kunnen eigenaren worden verplicht hun panden wind- en waterdicht te maken. Dat is bij het theehuis niet gedaan. Daar hebben ze genoegen genomen met een zeiltje", zegt Beaujon.


AFHANKELIJK

Volgens wethouder Bert Vermeij is het nog niet zo makkelijk om eigenaren van historische gebouwen te dwingen hun pand op te knappen. "Pas op het moment dat panden ťcht in verval zijn en er aantoonbaar niets onderhoud is gedaan, biedt de monumentenwet wat handvatten. Verder ben je echt afhankelijk van wat een eigenaar wil. Dan probeer je in overleg te kijken wat er mogelijk is."

De eigenaar van het oude theehuis zegt dat hij het pand gaat opknappen en appartementen gaat bouwen in de verwilderde tuin. Wanneer de bouw daarvan start is nog niet bekend.

Oudewater is met ruim 300 historische panden de stad met de hoogste monumentendichtheid van Nederland.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -