Werkstraf en beroepsverbod geëist voor zwanendrifters

BENSCHOP - Twee zwanendrifters uit Benschop en Nieuwerbrug hebben zich schuldig gemaakt aan het toeëigenen van wilde zwanen. Dat zegt de officier van justitie, die woensdag voor beide verdachten 120 uur werkstraf en 500 euro boete eiste. Ook mogen ze wat het OM betreft hun beroep niet meer uitoefenen.
De verdachten stonden terecht in het strafonderzoek rond zwanendriften in het Groene Hart. Vorige week moesten in hetzelfde onderzoek al drie broers uit Woerden en Nieuwerbrug voor de rechter verschijnen.
Naast het 'omkatten' van wilde zwanen, beschuldigt justitie de verdachten onder meer van van het onrechtmatig afknippen van vleugeldelen. Ook zijn de zwanen niet op een correcte manier geringd en is de administratie van de zwanendrifters niet op orde.
Zwanendriften wordt verboden wanneer de nieuwe Natuurbeschermingswet in werking treedt, naar verwachting op 1 januari 2017. Het beroepsverbod dat justitie eist loopt daarop vooruit.
De zaak tegen de zwanendrifters kwam aan het rollen toen dierenarts Saskia van Rooy tegen de praktijken begon te protesteren. De dierenarts hield ze nauwlettend in de gaten, filmde hun praktijken en bracht die in de publiciteit. Ook legde ze op camera vast hoe ze zelf door boze zwanendrifters werd belaagd.
De rechtbank doet op 5 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.