RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse Heuvelrug kiest spoortunnel Maarsbergen

1/4
MAARSBERGEN -

Het wordt een spannende avond voor inwoners van Maarsbergen. Donderdagavond kiest de gemeente Utrechtse Heuvelrug welk type spoortunnel er bij het dorp moet worden aangelegd.
De raadsleden kunnen kiezen uit verschillende varianten. Zo kan de tunnel met bijbehorende tunnelbak dwars door het dorp komen óf met een bocht om de dorpskern heen.

Uiteindelijk beslist de Provincie Utrecht over de spoortunnel bij Maarsbergen. De voorkeur van Utrechtse Heuvelrug wordt in die beslissing meegenomen.


VERKEERSDRUKTE

Een tunnel onder het spoor bij Maarsbergen moet een einde maken aan de extreme verkeersdrukte. Auto's die van de A12 komen, moeten nu eerst langs een rotonde. Vervolgens komen ze stil te staan voor een spoorwegovergang. Hierdoor ontstaan bijna iedere ochtend lange files voor het dorp.

Wethouder Henk Veldhuizen erkent het probleem: "Het is nu een onmogelijk punt geworden. Het verkeer neemt de komende jaren alleen maar toe, dus dit wordt alleen maar erger. Er staan nu gewoon al wachtrijen op de snelweg om Maarsbergen binnen te komen."


TUNNELVARIANTEN

Om de problemen op te lossen, zijn verschillende tunnelvarianten bedacht. De 'dorpsplan-variant' is er daar één van. In dit plan wordt een tunnel dwars door het dorp aangelegd. Er is dan geen extra asfalt nodig; de tunnel en de weg kunnen via de bestaande route aangelegd worden.

Een andere optie is de 'west-variant': een nieuwe weg die met een boog om de dorpskern van Maarsbergen ligt. Jan van der Sluis woont in Maarsbergen. Hij is vóór de 'west-variant'. "Je moet er toch niet aan denken dat er een tunnelbak in het dorp komt te liggen?! Alle uitlaatgassen komen dan wéér in het dorp terecht, dicht bij de bebouwing. De 'west-variant' is daarom de beste optie."


VERDEELD

Het gemeentebestuur heeft inmiddels aangegeven ook voor de 'west-variant' te zijn. Maar of Utrechtse Heuvelrug daarmee ook voor die tunnel en weg kiest, is allerminst zeker. Niet alleen de inwoners, maar ook de gemeenteraad is erg verdeeld.

Wethouder Veldhuizen is zich hiervan bewust: "Ik hoop wel dat, welk besluit het ook wordt, we als vanouds de rijen sluiten in dit dorp. Want het is een heel vriendelijk dorp, altijd geweest, en wat mij betreft zal dat ook altijd zo blijven."

De Provincie Utrecht neemt op maandag 6 juni een definitieve beslissing over de spoortunnel bij Maarsbergen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -