Zweefvliegers Soesterberg bezorgd over nieuwe vliegroute

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - Er dreigen grote problemen voor zweefvliegers in de provincie Utrecht. Door een nieuwe aanvliegroute van Schiphol, die dwars over de provincie Utrecht loopt, mogen hobbyisten in de toekomst veel minder hoog vliegen.
Al sinds 1946 maakt de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen gebruik van vliegbasis Soesterberg. "We zitten hier al jaren met veel plezier", zegt voorzitter Sybot Gooszen. Maar de nieuwe aanvliegroute, vanaf Tiel, is een bedreiging voor de club. "Om lange vluchten te kunnen maken willen we hoogte maken boven Soesterberg", aldus Gooszen. Dat is straks, als de nieuwe vliegroute een feit is, niet meer mogelijk.
Op dit moment mogen de vliegers van ACvZ ruim anderhalve kilometer hoog boven de provincie Utrecht vliegen. "Als de plannen doorgaan is dat straks nog maar 3000 voet, oftewel 900 meter".

SAMEN DELEN

Gooszen wil met de Nederlandse Verkeersleiding afspraken maken over het gebied rondom Soesterberg. "Een oplossing zou zijn als we samen het vliegruim gaan delen. Wij komen toch nooit zo hoog waar die vliegtuigen vliegen, alleen moet de bovengrens dan worden aangepast."
De problemen gelden niet alleen voor zweefvliegers in de provincie Utrecht, maar ook voor bijvoorbeeld Hilversum.

Zweefvliegers maken zich zorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.