BOVAG wil opgevoerde scooters harder aanpakken

BUNNIK - Als het aan BOVAG ligt, worden opgevoerde brom- en snorfietsen sneller in beslag genomen en komt er een APK-keuring voor deze categorie voertuigen. Dat heeft de brancheorganisatie uit Bunnik maandag gemeld, die verder zegt dat ondanks inspanningen van de overheid en BOVAG zelf het opvoerprobleem lastig is te beteugelen.
Uit onderzoek blijkt dat nog altijd driekwart van de scooterbedrijven bereid is om deze tweewielers op verzoek op te voeren of om snelheidsbegrenzers te verwijderen.

WOK-STATUS

Sinds 2014 hanteert de politie een zogeheten WOK-status (Wachten op Keuren) bij scooters waarmee een snelheidsovertreding is begaan. Die wordt opgeheven als het voertuig weer aan de eisen voldoet. Volgens BOVAG blijft het echter dweilen met de kraan open en moet er in plaats van de WOK-status over worden gegaan op inbeslagname.
Om systematisch te kunnen controleren of de brom- en snorfietsen aan de eisen voldoen, pleit de branchevereniging er tevens voor om een APK-keuring voor deze categorie in te voeren.

ONDERZOEK

Naar aanleiding van het onderzoek naar 'opvoerbereidheid' heeft BOVAG haar leden nogmaals opgeroepen onder geen enkel beding daaraan medewerking te verlenen, omdat die geen goede dienst bewijzen aan de vele maatschappelijke discussies die momenteel woeden, aldus de brancheorganisatie.
De PvdA benaderde 96 scooterdealers met de vraag of ze langs konden komen om een scooter te laten opvoeren. Bij 74 procent van de benaderde bedrijven was dat geen enkel probleem. De regeringspartij begon het onderzoek na signalen dat ook BOVAG-leden de scooters opvoerden. De branche-organisatie stelde eerder nog dat dat 'onzin' was.
De PvdA en coalitiepartij VVD vinden dat het opvoeren van scooters door dealers strafbaar moet worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.