Onderzoek naar zorggroep Charim: heersende angstcultuur is problematisch

VEENENDAAL/ZEIST - Bij zorggroep Charim heerst een angscultuur en medewerkers voelen zich geïntimideerd. Dat is de conclusie van het grootschalige onderzoek dat onafhankelijk werd uitgevoerd onder het personeel. De vakbonden drongen daar op aan nadat personeel had geklaagd over intimidatie en angst bij de organisatie.
Een problematische situatie in de arbeidsverhoudingen en cultuur. Dat is de situatie die geschetst wordt in het onderzoek naar de ouderen- en thuiszorgorganisatie, met vijftien locaties in Veenendaal en Zeist. Medewerkers worden hard gestraft voor hun fouten en complimenten worden maar zelden gegeven. Daarnaast zeggen onderzoekers dat op sommige afdelingen medewerkers worden geïntimideerd door leidinggevenden.
Niet alleen de sfeer op de werkvloer is verkeerd, ook bij het management is het mis. Er is onduidelijkheid over hoe Charim bestuurd moet worden. De Raad van Bestuur grijpt naar eigen inzicht in op de werkvloer, waardoor leidinggevenden zich gepasseerd voelen.

PIJNLIJK

Zorggroep Charim, de ouderen- en thuiszorgorganisatie met vijftien locaties in Veenendaal en Zeist, zegt de situatie die geschetst wordt in het onderzoek te herkennen. Zij benadrukken wel dat de de angst- en intimidatiecultuur niet organisatiebreed is.
"Het doet pijn om te lezen dat de zorggroep door allerlei oorzaken niet voor iedereen een veilige plek is om te werken', aldus Henk Prins, voorzitter Raad van Bestuur. Het rapport legt bloot waar ik, en waar wij, binnen onze organisatie verder aan moeten werken: meer duidelijkheid, meer openheid, meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Dit heldere rapport en de aanbevelingen helpen ons om dat te realiseren."
Volgens de Ondernemingsraad sluit de uitkomst van het onderzoek aan op de signalen die de raad eerder heeft ontvangen. "Dit onderzoek moet tot verandering leiden. We kunnen niet zonder meer overgaan tot de orde van de dag", aldus de raad.

ROERIG VERLEDEN

De onderzoekers merken op dat het bedrijf veel last heeft van het verleden. Ontstaan uit een fusie in 2009, kwam de organisatie vanaf 2011 in zwaar weer: onvrede onder het personeel, financiële tekorten, verscherpt toezicht en een onduidelijke koers zorgden voor veel onrust. Hier ontstonden de eerste signalen van een angstcultuur.
In de jaren die volgden stapte de Raad van Bestuur op, wisselde de Raad van toezicht en werd de directie twee keer vervangen. In 2014 volgde een reorganisatie waarbij medewerkers in het bestuur, niet vrijwillig, zijn vertrokken. Volgens uitkeringsinstantie UWV verliepen deze ontslagen destijds niet volgens vergunning.
In januari dit jaar stapte de directie op. Er wordt openheid gemist over de daadwerkelijke reden van hun vertrek. De onderzoekers concluderen dat de angstcultuur en onrust omhoog komt in moeilijke tijden.
Voor het onderzoek werd gesproken met met 105 van de 1400 medewerkers. Daarnaast reageerden 31 medewerkers per mail. Op 19 mei vindt er tussen Charim, vakbonden en OR een gesprek over de vervolgstappen plaats.

Nog intimidatie bij zorginstelling Charim

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.