Plan Utrecht voor minder mensen met grote schulden

UTRECHT - In de stad Utrecht leven nu ruim 36.000 mensen met schulden of mensen die risico lopen om schulden te krijgen. Dat aantal moet over een paar jaar flink lager zijn, zo is het plan. De gemeente maakte dinsdag bekend dit jaar en volgend jaar 500.000 euro extra in te zetten om dat doel te bereiken.
De aanpak richt zich op vroeg signaleren van schulden, aldus het college van B en W. Ook is het de bedoeling dat de toegang tot schuldhulpverlening makkelijk wordt voor de inwoners van de stad en moeten schuldproblemen van jongeren eerder worden teruggedrongen.
Nu is het nog zo dat veel mensen pas hulp zoeken als hun schuld al hoog is opgelopen. Utrecht hoopt dat als het plan slaagt inwoners met geldproblemen weer beter in staat zijn om mee te doen in de samenleving. Minder mensen met schulden betekent ook minder maatschappelijke kosten voor de gemeente.

BUURTTEAMS

Samen met buurtteams en woningbouwcorporaties wil de gemeente ervoor zorgen dat sneller dan nu duidelijk is wanneer mensen de huur van hun woning niet meer kunnen betalen. Die buurtteams spelen ook een rol bij het naar de burgers overbrengen dat de toegang tot de schuldhulpverlening minder ingewikkeld is dan veel mensen in eerste instantie denken.
Nu is het zo dat ongeveer 200 cliënten in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen in Utrecht schulden hebben. Het is de bedoeling dat dat plaatje er over ongeveer twee jaar ook anders uitziet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.