Verborgen Joodse verleden Amersfoort beschreven in boek

Herdenkingssteen Amersfoort voor Joods slachtoffer.
Herdenkingssteen Amersfoort voor Joods slachtoffer. © Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
AMERSFOORT - Het soms verborgen Joodse verleden van steden als Amersfoort: dat is het onderwerp van het donderdag verschenen boek 'Gids van joods erfgoed'. In het boek van Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno gaat het zo'n 500 pagina's lang over de geschiedenis van het Jodendom in Nederland.
Volgens schrijver Jan Stoutenbeek is er behoefte aan een boek met informatie over de Joodse inwoners die woonden in steden als Amersfoort. "Die Joodse verhalen van Amsterdam zijn redelijk bekend", zegt hij. "Maar dat er ook ongelooflijk veel Joods leven buiten Amsterdam was, in allerlei plaatsen, werd vaag vermoed maar niemand wist waar en hoe."
Amersfoort speelde volgens Stoutenbeek een opvallende rol in de Joodse geschiedenis van Nederland: "Amersfoort is een hele bijzondere Joodse gemeente geweest, omdat hier een aantal rijke tabaksjoden een enorm grote rol hebben gespeeld. Daarmee is Amersfoort overigens wel een beetje atypisch want de meeste Joden in Nederland waren straatarm. Dat waren rommelaars en sjacheraars met marktrommel. Die probeerden zo in leven te blijven. Dat was echt armoe troef. In Amersfoort zien we daarentegen een aantal rijke Joodse families."
In het boek staan verder ook historische afbeeldingen en stadsplattegronden.

NOS met schrijvers 'Gids van joods erfgoed' in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.