RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Onder dwang' afstand van gelekte gegevens Amersfoorters

AMERSFOORT -

De man die in januari persoonsgegevens van 1900 Amersfoorters ontving heeft onder dwang afstand gedaan van de gegevens. Dat blijkt uit een mail die de man verstuurd heeft naar de gemeente Amersfoort. RTV Utrecht heeft de mail via een WOB-verzoek gekregen.

In de mail, waar persoonlijke gegevens onleesbaar zijn gemaakt, schrijft de man dat hij noodgedwongen afstand van de gegevens doet. "Dit formulier teken ik onder dwang van een kort geding door de Gemeente Amersfoort", schrijft de ontvanger van het datalek bij de mail.


DATALEK

In januari van dit jaar verstuurde een ambtenaar van de gemeente Amersfoort per ongeluk persoonlijke gegevens, waaronder BSN-nummers, van 1900 Amersfoorters naar een onbekende man. "Deze man had deze gegevens nooit mogen ontvangen", zei wethouder Fleur Imming in april. Ambtenaren, waaronder de gemeentesecretaris, hebben 10 weken de fout onder de pet gehouden. De zaak kwam aan het licht doordat de ontvanger de Autoriteit Persoonsgegevens inlichtte.

De gemeente Amersfoort vroeg de man de gegevens te verwijderen. In eerste instantie weigerde de man dit, totdat de gemeente met een kort geding dreigde. In een mail naar de gemeente schrijft de onbekende ontvanger dat 'het mailbericht met de Excel-sheet verwijderd is'.


MOTIE

Eind april legden raadsleden verantwoordelijk wethouder Imming (PvdA) het vuur aan de schenen. Imming overleefde een motie van wantrouwen en een motie van treurnis, omdat de coalitie de wethouder blijft steunen.

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de ambtenaren en naar het datalek. Over enkele weken worden de resultaten van dat onderzoek aan de gemeenteraad voorgelegd.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -