RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

102-jarige legt krans tijdens Dodenherdenking Utrecht

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Op het Domplein in Utrecht zal de 102-jarige verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge vanavond een krans leggen om de oorlogsdoden te herdenken. Om 12 uur legt ze ook al een krans bij het Joods monument bij het Spoorwegmuseum. In de hele regio wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden en zijn er bijeenkomsten voor de Dodenherdenking.

Kohlbrugge zette tussen 1940 en 1945 een illegale verbindingslijn op met Zwitserland. Microfilms met informatie over de Duitse posities belandde via deze lijn bij de geallieerden. Voordat ze samen met de achterkleinkinderen van Oranje Vrijbuiter Leo Heij een krans zal leggen, wordt twee minuten stilte in acht gehouden.

De bijeenkomst op het Domplein is niet de enige in Utrecht. In veel wijken wordt ook stilgestaan bij de doden en voor het eerst is er ook een bijeenkomst in Leidsche Rijn. Op het Berlijnplein naast bioscoop CineMec is een tijdelijk monument geplaatst waar dit jaar kransen zullen worden gelegd. De organisatie zoekt nog een trompettist voor de herdenking.


EREVELD

De Militaire Dodenherdenking is vanavond traditioneel op het Militair Ereveld bij de Grebbeberg in Rhenen. Daarbij zijn Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig. Woensdagmiddag herdacht de Luchtmacht de gevallenen al in Soesterberg. Daarbij vlogen straaljagers ook de zogeheten 'Missing Man'-formatie.

Burgemeester Bolsius van Amersfoort bezoekt vandaag meerdere plekken om stil te staan bij Dodenherdenking. Zo gaat hij onder meer naar Kamp Amersfoort en woont hij een herdenkingsconcert bij in de Franciscus Xaveriuskerk.

Inspraakorgaan Turken in Nederland hoopt dat ook veel Turken bij de herdenkingsbijeenkomsten zullen zijn. De organisatie zegt het belangrijk te vinden om stil te staan bij de vrijheid in Nederland en te denken aan degenen die hun leven hebben gegeven voor die vrijheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht