Omstreden rapper op Utrechts Bevrijdingsfestival schokt COC

UTRECHT - De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft zich de woede op de hals gehaald van COC Nederland vanwege het optreden van rapper Steen. De homobelangenorganisatie stelt dat de rapper zich in het verleden negatief heeft uitgelaten over homo's.
"Het is schandalig dat zo'n homofobe rapper optreedt op het 'vrijheidspodium' van een Bevrijdingsfestival", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke een dag na het festival in park Transwijk. "We gaan er van uit dat het een onbedoelde fout is van de organisatie en rekenen er op dat ze daarvoor excuses aanbieden", aldus Ineke.

CONCENTRATIEKAMP

Volgens het COC zou Steen diverse tweets hebben gestuurd met beledigende teksten, zoals eentje in 2011: "Ik bouw nog wel een keer een concentratiekamp om 2/3 van de scene te vergassen!" Rapper Steen liet vrijdag in een reactie aan het ANP weten dat hij de ophef niet begrijpt en dat hij met de betreffende tweet op de rapscène doelde.
Steen is naar eigen zeggen geen homohater. "Ik heb zelfs een bedrijf met twee lesbiennes." Wel erkent hij dat zijn teksten "vrij controversieel" zijn. "Ik schop tegen een hoop dingen aan, dat doe ik als muzikant en het is gewoon fictief."

KUNSTUITING

Spijt heeft Steen dan ook niet van zijn uitlatingen. Volgens de rapper was het optreden donderdag "super". "Iedereen ging helemaal los, je zag alle kleuren, rassen en geaardheden." Hij noemt zijn raps "een kunstuiting". "Ik begrijp wel dat ze mij hebben geboekt, omdat ik juist dingen zeg die ver gaan, maar dat kan in Nederland."
De festivalorganisatie wil niet reageren op vragen van RTV Utrecht over het optreden en houdt het bij een algemene persverklaring. "We betreuren de ophef die is ontstaan rond het optreden van rapper Steen op het Bevrijdingsfestival Utrecht", luidt de verklaring. "Iedereen kent het Bevrijdingsfestival als een feest van vrijheid, tolerantie en het vrije woord en het festival biedt volop ruimte aan talrijke sociaal-maatschappelijke organisaties in de programmering en op het terrein. Omdat we de mening van het COC delen en het belangrijk vinden waar zij voor staat, gaan wij op zo kort mogelijke termijn in gesprek met het COC."

EXTRA FEESTLOCATIE

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kijkt intussen al uit naar de editie van volgend jaar. In 2017 bestaat het festival 25 jaar en dat is voor de organisatie reden om uit te breiden. Er zijn gesprekken met de gemeente over een extra feestlocatie.
Reden is de enorme belangstelling de afgelopen twee afleveringen. Donderdag kwamen zo'n 45.000 mensen af op het feest in Park Transwijk, een jaar eerder was het zelfs nog drukker.
Opties voor een toegevoegd podium zijn onder meer het Máximapark en het Wilhelminapark. "Daar zou je inderdaad aan kunnen denken", zegt festivaldirecteur Dennis Luken tegen RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.