"Aangifte doen van datalek Amersfoort is zinloos"

AMERSFOORT - Amersfoorters die bij de politie aangifte wilden doen vanwege het zogenoemde 'data-lek' zijn onverrichter zake naar huis gestuurd. "Ze willen onze aangifte niet opnemen", zegt een van hen tegen RTV Utrecht.
Een woordvoerder van politie Midden-Nederland bevestigt dat. "De officier van justitie vindt dat een strafbaar verwijt ontbreekt. De gegevens zijn niet met opzet gelekt. Opzet is strafbaar, maar de opzet ontbreekt."
In januari van dit jaar verstuurde een ambtenaar van de gemeente Amersfoort per ongeluk persoonlijke gegevens, waaronder BSN-nummers, van 1900 Amersfoorters naar een onbekende man. Eerder deze week werd door onderzoek van RTV Utrecht bekend dat de man onder dwang afstand heeft gedaan van de informatie.
Mensen die aangifte wilden toen krijgen een telefoontje waarin wordt uitgelegd waarom ze geen aangifte kunnen doen. "Als ze dat willen kunnen we die verklaring ook schriftelijk naar de mensen toesturen", aldus de politie.
"Ronduit belachelijk", zegt een gedupeerde van het datalek. "De gemeente komt hier dus mee weg." Meerdere getroffenen hebben zich verenigd en laten aan RTV Utrecht weten dat ze het er niet bij laten zitten. "De gemeente mag hier niet mee weg komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.