Proces Utrechtse jihadist opgeschort

De ouderlijke woning van K. aan de Oasedreef.
De ouderlijke woning van K. aan de Oasedreef. © Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - Het proces rond de terreurcel van Verviers, waar Utrechter Zaïd K. deel van zou uitmaken, is maandag van start gegaan en onmiddellijk geschorst. Later ging het proces wel door, maar om 16.00 uur moest de zitting opnieuw worden gestaakt omdat justitiepersoneel actie voerde. Dat melden Vlaamse media.
Bij aanvang van het proces meldden de advocaten van Marouane El Bali en Souhain El Abdi dat ze, door de staking in de gevangenissen, de afgelopen twee weken hun cliënten niet hadden kunnen spreken. Zij hebben nu van de voorzitter de tijd gekregen om dat te doen. Daardoor begon de zitting veel later.
In de middag kon het proces alsnog van start gaan. Rechtbankvoorzitter Pierre Hendrickx begon met een overzicht van het onderzoek, waarin de naam van Zaïd K. voorkwam, meldt Het Nieuwsblad. Hendrickx moest de zitting voor de tweede keer schorsen omdat justitiepersoneel om exact 16.00 uur stopte met werken. Reden is een arbeidsconflict.

CHARLIE HEBDO

De terreurbende werd januari vorig jaar opgerold, vlak na de aanslagen bij Charlie Hebdo in Parijs. Zaïd K. uit Overvecht, destijds 18 jaar, wist bij de anti-terreuractie in België te ontkomen. Wel werd zijn
gevonden. Twee andere verdachten kwamen om het leven.
K. zou in korte tijd zijn geradicaliseerd. Hij droeg plotseling een djellaba en een baard en ging vaak naar de Omar Al-Farouk moskee in Overvecht. In september 2014 vertrok K. vanuit zijn ouderlijk huis aan de Oasedreef om zich aan te sluiten bij IS.
Onduidelijk is of de Utrechter nog in leven is. Vorig jaar sprak RTV Utrecht diverse bronnen die bevestigden dat K. zou zijn gesneuveld in Syrië. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ging ervan uit, maar hij kon het niet bevestigen.
Voor het proces tegen de terreurcel zijn drie weken uitgetrokken. Zeven van de zestien verdachten verschijnen voor de rechter. Van de anderen is niet bekend waar ze verblijven. Mogelijk zitten zij in Syrië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.