RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Extra afrit A12 Maarn nodig"

1/4
MAARSBERGEN -

Er moet een onderzoek komen naar een extra op- en afrit op de A12 bij Maarn. Daarvoor pleitte Arne Schaddelee, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de provincie Utrecht, maandag bij RTV Utrecht.

"Een oostelijke ontsluiting bij Maarn kan een geweldige ontlasting van Maarsbergen betekenen. Het gebouw van Meubin dat daar pal langs de A12 staat, is nu te koop. Dit biedt een unieke kans", zei Schaddelee.

De drukke spoorkruising zorgt nu voor fikse opstoppingen in Maarsbergen. Maandag was een delegatie van Provinciale Staten op werkbezoek in Maarsbergen om de verkeerssituatie met eigen ogen te zien.

De provincie moet komende zomer een besluit nemen over een oplossing. De gemeenteraad heeft gekozen voor een spoortunnel dwars door het dorp. Veel omwonenden hebben echter een voorkeur voor de zogenoemde westvariant. Hierbij worden de tunnel en weg aan de rand van het dorp aangelegd.


ONCONVENTIONEEL

"De leefbaarheid en doorstroming van het dorp Maarsbergen staan ernstig onder druk. Het is daarom tijd voor onconventionele oplossingen. Een tunnel onder het spoor is misschien wel helemaal niet genoeg", aldus Schaddelee.

Schaddelee ziet wel het liefst dat er een tunnel komt door het dorp. "Allereerst is het de kortste route en je voorkomt ook dat buurtschappen langs de Engweg worden ge´soleerd. Je zorgt er daarnaast voor dat de doorgaande weg van Maarn naar Maarbergen blijft doorlopen. Ik zie ook een flinke verbetering van de leefbaarheid als je de tunnelbak ver genoeg laat doorlopen."


GOEDKOPER EN GEZONDER

Inwoner Joke van den Essenburg denkt er heel anders over. Ze is een petitie gestart om de westvariant er door te krijgen. "Het verkeer hoeft dan niet meer dwars door het dorp, maar gaat er met een bocht omheen. Je ontlast daarmee ook de N226. Deze oplossing is sneller, goedkoper en gezonder. Het is namelijk beter voor de luchtkwaliteit in Maarsbergen. Bovendien hoeven er in dit plan minder huizen gesloopt te worden."

Van den Essenburg zegt veel respons te hebben gekregen en maakt vandaag bekend hoe vaak de petitie is getekend. "Veel mensen denken: hoe is het toch mogelijk dat je kiest voor een oplossing dwars door het dorp, terwijl je een rondweg krijgt aangeboden. Met de westvariant krijgen we een mooi dorpshart. Autoluw en goed aan het landschap aan te passen."


NIET WELKOM

De partij Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug is ontstemd dat het niet aanwezig mag zijn bij de bijeenkomst. "BVH- en PvdA-raadsleden mogen info niet aanhoren. Werkbezoek achterdekerk blijkt besloten. Gaat het om info of om achterkerkse manier be´nvloeden van provincie mbt ondertunneling #Maarsbergen. Correcte manier zou zijn: open vizier", twittert de partij.

Op 4 juli stemmen de Statenleden over het onderwerp.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -