Brandweer Utrecht blijft alert op natuurbranden

PROVINCIE UTRECHT - De aanhoudende droogte en warmte in ons land leidt tot steeds meer natuurbranden. In de provincie Utrecht was het nog niet raak, maar de brandweer liet uit voorzorg al wel Charly over de Utrechtse Heuvelrug vliegen. Onder meer in Utrecht is code oranje (extra alert) afgegeven.
In verschillende gebieden in Nederland is hoogste waarschuwingscode rood van kracht als het gaat om het risico op natuurbranden. Het gaat om Zeeland en gebieden in Gelderland en Overijssel. Vanwege die hoogste code houdt de brandweer onder meer blushelikopters paraat.
De brandweer is bijzonder alert omdat branden zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar kunnen ontwikkelen. In de Utrechtse natuurgebieden geldt vanwege de droogte een stookverbod. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn daar verboden en er mag ook niet meer gerookt worden.
De eerste grote heidebrand was in Hoog Soeren bij Apeldoorn. Daar ging vrijdag de hei over een oppervlakte van ongeveer vijftien voetbalvelden in rook op. Even leek het in Zeist ook mis te gaan, maar dat bleek iemand die zat te barbecueën.
In maart dit jaar was de brandweer in onze regio ook al extra alert wegens droogte. Toen brandde een stuk hei af op het defensieterrein aan de Kolonel H.L. van Royenweg in Leusden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.