OM: Stekende fietsbrugspringer niet de cel in

UTRECHT - De man die in januari op de Simplonbaan in Utrecht twee vrouwen neerstak en vervolgens van de fietsbrug boven de A12 viel, verkeerde in een psychose. Hij was volgens het Openbaar Ministerie volledig ontoerekeningsvatbaar op de bewuste avond. De officier van justitie eist geen celstraf, maar wel één jaar verplichte opname.
Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Utrecht.
De 45-jarige Dejan T. hoorde naar eigen zeggen stemmen en kreeg de opdracht om zichzelf en zijn vriendin te doden. Na een ruzie stak hij zijn partner in haar hals. Haar zus, die tussenbeide kwam, werd in haar arm gestoken. Nadat de man de vrouwen had verwond, stak hij zichzelf in zijn hals en klom hij op de brug over de snelweg.
T. bleek niet voor rede vatbaar en daarom besloot de politie pepperspray en een stroomstootwapen in te zetten. De Utrechter viel van de fietsbrug, waarna hij op een kussen landde dat de brandweer daar had neergelegd.

AGENTEN

T. viel ook drie agenten aan met een mes. Zij konden de steken maar net ontwijken. De agenten hebben aangifte gedaan. Ze krijgen mogelijk een schadevergoeding van 300 euro. T. bedankte in de rechtszaal de politie voor het redden van zijn leven. Hij voelde zich naar eigen zeggen bedreigd door de agenten en had ook veel bloed verloren. De Utrechter ondervindt ook nu nog hinder van de verwondingen.
De slachtoffers van 37 en 42 jaar lagen na het incident kort in het ziekenhuis. Zij zijn niet in levensgevaar geweest. De voormalige vriendin van T. eist een contactverbod van één jaar. Ze zegt nu zelf psychische problemen te hebben.

NACHTMERRIE

T., die verdacht wordt van van poging tot doodslag en van poging tot zware mishandeling, kan zich verder weinig herinneren van de bewuste avond. Hij sprak tijdens een verhoor van een 'nachtmerrie' en vindt dat dit 'nooit meer mag gebeuren'. Hij zegt mee te willen werken aan de behandeling. De Utrechter is optimistisch en denkt dat het met goede therapie en medicijnen 'goed kan komen'.

NIET TOEREKENINGSVATBAAR

Na een eerste onderzoek heeft een psychiater vastgesteld dat T. volledig ontoerekeningsvatbaar was op de bewuste avond en dat er kans is op herhaling. De Utrechter zal moeten worden opgenomen. Het OM wil één jaar verplichte opname. Omdat T. wil meewerken is dat volgens justitie voldoende.

VRIJSPRAAK

T. kreeg voor het incident al medicatie, maar dat mocht hij van het UMC afbouwen in verband met bijwerkingen. Zijn advocaat Jan Hoens vindt het 'schandalig' dat er daarna geen hulp meer is geweest voor zijn cliënt. De raadsman pleit voor volledige vrijspraak omdat er sprake is van een ziekte.
Hij wilde ook dat de zaak werd aangehouden voor aanvullend onderzoek, maar dat verzoek werd afgewezen. De advoaat vindt dat de agenten niet kritisch zijn bevraagd en trekt in twijfel dat T. hen echt heeft willen aanvallen. "Hij was doodsbang en verkeerde in een psychose", aldus Hoens.
De advocaat wilde meer feiten op tafel hebben vanwege de zware tenlastelegging poging tot doodslag. Hij wenste daarnaast de psychologen nogmaals te spreken om na te gaan wat de rol van Altrecht is geweest. Het OM en de rechtbank achtten aanhouding van de zaak niet in het belang van T.
De officier wil dat T. wordt ontslagen van rechtsvervolging. Omdat hij meewerkt, wacht hem geen tbs-behandeling, maar een verplichte opname in een psychiatrische instelling.
De uitspraak van de rechter is op 24 mei.

"Stekende fietsbrugspringer niet de cel in"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.