RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Wetenschappers zitten schrijver Nederlands volkslied op de hielen

UTRECHT - Het Wilhelmus, het oudste volkslied ter wereld, is vermoedelijk geschreven door de zestiende-eeuwse dichter Petrus Datheen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut in Amsterdam en de Universiteit Antwerpen.

Het Nederlandse volkslied werd geschreven rond 1570, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het Wilhelmus gaat over Willem van Oranje, en zijn tweestrijd om trouw te blijven aan de Spaanse koning maar ook God en het Nederlandse volk te dienen. Als schrijver van het geuzenlied werd vaak de dichter Filips van Marnix van Sint-Aldegonde genoemd, maar concreet bewijs daarvoor ontbreekt.


KLEINE WOORDJES

De Nederlandse en Vlaamse onderzoekers ontdekten met nieuwe computertechnieken dat het 16de-eeuwse lied geschreven is in een stijl die het meest lijkt op die van Petrus Datheen. Zogenoemde algoritmes herkenden de auteur door bijzondere aandacht te geven aan kleine en onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels.

"Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden", zegt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen. "Maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten''.


BALLINGSCHAP

Petrus Datheen was een gereformeerd auteur, die vooral bekend werd door zijn psalmberijming uit 1566. Het werd de belangrijkste liedbundel van de Nederduits Gereformeerde Kerk, later de Nederlandse Hervormde Kerk.

Een conflict met Willem van Oranje leidde in 1584 tot zijn gevangenschap en een gedwongen vertrek uit Nederland. Datheen overleed drie jaar later in ballingschap in West-Pruisen.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht