Utrechtse raad tevreden met omstreden verkeersplan

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is in meerderheid tevreden met de verkeersplannen van wethouder Van Hooijdonk. Dat bleek dinsdagavond nadat de raad tijdens een commissievergadering opnieuw uren over het verkeersplan had vergaderd.
De raadsleden hadden veel vragen, maar de meeste kon de wethouder goed beantwoorden. De oppositie is minder blij. Onder meer CDA, PvdA en Stadsbelang Utrecht vinden dat er nog heel veel vaag blijft. Ook vrezen zij grote economische schade als de plannen doorgaan omdat autogebruik wordt ontmoedigd.
Wethouder Van Hooijdonk wil minder auto's in de stad en mensen vaker op de fiets en met het openbaar vervoer laten reizen. In de plannen staat dat vierbaanswegen moeten worden omgebouwd tot tweebaans stadsboulevards. Autoverkeer wordt zoveel mogelijk via de snelwegen om de stad heen geleid. Ook moet bijna de hele stad een 30-kilometer zone worden.
Van Hooijdonk noemt de plannen ingrijpend, maar geen trendbreuk. Ze is blij met de brede steun die ze in de raad krijgt. Buiten die raad zijn de plannen omstreden. Zo vrezen omliggende gemeentes, de provincie, Rijkswaterstaat en minister Schultz van Infrastructuur en Milieu dat de Utrechtse plannen zullen zorgen voor files vlak buiten de gemeentegrenzen en voor vertragingen in het openbaar vervoer.

JAARBEURS

De PvdA in Utrecht is ontevreden omdat er weinig concreets in de plannen staat. Vooral op essentiële gebieden zijn de plannen vaag, aldus de fractie. Stadsbelang Utrecht deelt die kritiek. Die partij maakt zich boos over het plan dat automobilisten die naar het centrum willen bij de Jaarbeurs zouden moeten parkeren. De fractie zegt dat het onduidelijk is hoe ze vervolgens verder moeten reizen naar de winkels en restaurants op de Oudegracht.
Coalitiepartij D66 maakt zich zorgen over de plannen voor een tram door de binnenstad. Die plannen zijn al tientallen jaren oud, maar er is altijd veel verzet geweest tegen dit idee. De Democraten vrezen dat als ze akkoord gaan met dit verkeersplan, ze automatisch ook instemmen met een tram door de binnenstad. De partij wil daar later over kunnen beslissen.
Oppositiepartij CDA vindt dat de wethouder geen aandacht heeft voor de gevolgen. Zo is er niet uitgerekend hoeveel economische schade de plannen voor de stad zullen opleveren. Maar er staat ook niet in wat de winst voor de luchtkwaliteit zal zijn. De partij vraagt de wethouder om dit soort zaken beter in beeld te brengen.
Op 26 mei stemt de gemeenteraad over het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.