Grote geldproblemen Museum DOMunder

UTRECHT - DOMunder in Utrecht heeft op korte termijn 1,6 miljoen euro nodig om te overleven. De bouw van het ondergrondse museum kostte veel meer dan was voorzien, laat het museum weten. Ook zijn de tekorten van de voorganger van DOMunder, Schatkamer Domplein, nog niet opgelost.
Er was gerekend op 4,2 miljoen euro bouwkosten, maar dat werd 1,2 miljoen euro meer. Oorzaken zijn aanpassingen aan de luchtbehandelinginstallatie, extra eisen aan het betondek en de complexe aanleg van kabels en leidingen. Ook moesten bomen verplaatst en bleek de uitgegraven grond vervuild.
De exploitatie van de Schatkamer Dompein viel in 2010 duurder uit en kostte nog eens 400.000 euro, zegt DOMunder. Het nieuwe museum is bijna altijd uitverkocht, maar de 42.000 bezoekers die vorig jaar afdaalden in de crypte onder het Domplein konden de extra kosten niet opvangen. Daarom zou de gemeente nu moeten bijspringen.
Volgens directeur Bas Pickkers waren de hogere kosten niet te voorzien. "Met archeologie weet je het nooit", zegt hij tegen presentator Maya Eksteen van Radio M Utrecht. Hij benadrukt dat het museum ongekend populair is en zegt dat een faillissement niet aan de orde is.

VERRAST

Verantwoordelijk wethouder Kees Geldof is vorig jaar op de hoogte gebracht van de problemen en reageerde "onaangenaam verrast", zegt zijn woordvoerder. De gemeenteraad is toen in vertrouwen bijgepraat. Geldof zoekt nu met het museum naar een oplossing en wil tot die tijd niet reageren.
Het bestuur van DOMunder zegt dat er naast de gemeente ook met sponsors wordt gesproken. Het driekoppig bestuur erkent dat te lang is gewacht met aan de bel trekken en de bestuursleden Annemiek Rijckenberg, Guus Verduijn en Frank van den Hoek treden daarom af als er een oplossing is gevonden voor de huidige problemen.
DOMunder onder het Domplein toont 2000 jaar geschiedenis van de historische plek in het hart van Utrecht. Zo komen de Romeinen aan bod en krijgt de bezoeker te horen wat gebeurde in de middeleeuwen. Het museum werd twee jaar geleden geopend.

Directeur Hans Pickkers: Problemen waren niet te voorzien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.