"Huizen in Utrecht onbetaalbaar"

UTRECHT - De huizenprijzen in Nederland zullen ook volgend jaar verder stijgen en waarschijnlijk in een sneller tempo dan dit jaar. In Utrecht en Amsterdam zijn de huizen het populairst en zijn huizen erg duur. Dat concluderen economen van Rabobank woensdag in een rapport over de woningmarkt.
"De verschillen binnen Nederland zijn erg groot. Vooral Amsterdam en Utrecht zijn momenteel zo populair, dat de betaalbaarheid daar flink is verslechterd", zegt Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank. "We zien dat huizenkopers daarom uitwijken naar de omliggende regio's. Op die manier sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland."
In Utrecht stegen de prijzen het afgelopen kwartaal met 7,7 procent. Voor dit jaar voorzien de marktkenners een gemiddelde prijsstijging van 3,5 tot 5,5 procent. In 2017 zal voor een woning gemiddeld 5 tot 7 procent meer moeten worden neergeteld, waarmee de sterkste prijsstijging sinds 2002 wordt voorzien.
Volgens Rabobank dragen onder meer de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid bij aan de groei van de woningmarkt. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015.
Verder speelt volgens de kenners mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Econoom Pieter van Dalen over de huizenmarkt in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.