RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boek over jarenlang gevecht zakenman vs. gemeente Amersfoort

1/2
AMERSFOORT - Dertig jaar lang al vecht ondernemer Hans Vahstal tegen de gemeente Amersfoort. Hij kocht in de jaren '70 weilanden om op te bouwen en sindsdien ligt hij met de gemeente in de clinch. Met grote gevolgen voor de stad, zegt Journalist Miro Lucassen. Hij schreef een boek over de zaak.

"Het conflict gaat over bouwrechten en geld", zegt Lucassen. Nadat Vahstal grond had gekocht om huizen op te kunnen bouwen, werd hij benaderd door de gemeente. "Die was niet blij met de plannen en heeft hem toen overgehaald om de grond terug te geven. Met de belofte: als er gebouwd gaat worden, ga jij dat doen."

Een paar jaar later kwam de gemeente hierop terug. "Dat moet je bij de meeste ondernemers niet doen en bij Vahstal zeker niet." De zakenman eiste compensatie en die kreeg hij ook, maar dat werd halfslachtig afgewikkeld, zegt Lucassen. "Sindsdien is het conflict alleen maar groter geworden."

ZWALKEND
Het boek, gefinancierd door Stichting Regionaal Spitwerk, is volgens Lucassen belangrijk omdat het laat zien hoe de overheid zwalkend en modderend optreedt in het contact met een ondernemer en wat voor gevolgen dat heeft voor de ontwikkeling van de stad.

"De energie gaat in de ruzie zitten in plaats van verbetering van de situatie", zegt Lucassen. "En dat moet de lokale overheid niet doen." Volgens de schrijver is Vahstal een eigenwijze ondernemer, maar heeft de gemeente het meest gefaald.

Het boek is woensdagmiddag aangeboden aan wethouder Hans Buijtelaar en aan Hans Vahstal zelf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -