RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hoop op monumentstatus afgebrande molen Oud-Zuilen

1/2
OUD-ZUILEN - Het zijn spannende weken voor het Utrechts Landschap en de inwoners van Oud-Zuilen. Binnenkort wordt duidelijk of onderdelen van de afgebrande Buitenwegse molen nog gebruikt kunnen worden voor de herbouw.

Hoe meer authentieke onderdelen gerepareerd kunnen worden, hoe waarschijnlijker het is dat de molen zijn monumentenstatus behoudt.

En dat is belangrijk, zegt beheerder Utrechts Landschap. Bij een Rijksmonument kun je beschikken over een jaarlijkse subsidie van 5000 euro. "En die willen we natuurlijk graag in de tas houden", zegt Paul Vesters van het Utrechts Landschap.


CROWDFUNDING

Ondertussen bekommert ook de gemeenschap zich om de kleinste molen van de provincie. Buurtbewoner Roos Roodnat begon een crowdfundingsactie waarmee ze veel geld ophaalde voor de reparatie.

"We hebben inmiddels 27.000 euro opgehaald", vertelt ze. "De molen is dan ook erg belangrijk voor Oud-Zuilen. We trouwen hier, we rouwen hier. Het is echt een onderdeel van ons dorp."

De Buitenwegse molen in Oud-Zuilen brandde zo'n twee maanden geleden bijna helemaal af. De brand is waarschijnlijk aangestoken, de politie heeft nog geen verdachte gepakt.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht